A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Ahol a turizmus egyet jelent a régészettel: Orkney-szigetek, Skócia

2020. január 14. - Szolnoki Régészet

 

El tudod képzelni, hogy egy alig 21 ezer fős népességgel rendelkező szigetcsoporton a turizmus húzó ágazatát a régészet adja? Az Észak-Skóciában található Orkney- szigeteken ugyanis ez a helyzet. Ezen a gyönyörű, de rendkívül szeles szigetcsoporton dolgozhattam 2 hónapot 2019 augusztusától októberig. Ez idő alatt az ORCA (Orkney Research Centre for Archaeology) intézetében munkálkodhattam, ami tulajdonképpen az University of Highlands and Islands egyetemével működik együtt, annak egy kutató intézete.

 

nyitokep.jpg

Ring of Brodgar újkőkori kőkör háttérben a Harray- tóval

Tovább

Régészeti feltárások Besenyszög határában

I. rész

 

A 2019-es év talán legizgalmasabb Jász-Nagykun-Szolnok megyében végzett ásatási közé tartoznak a Besenyszög határában zajlott feltárások. Ezeket az ún. próbafeltárásokat a Közé-Tisza mentén húzódó árvízvédelmi töltések modernizálásához kapcsolódó földmunkák tették szükségessé. Az érintett területen összesen négy különböző régészeti lelőhelyet kutattunk meg és egy újabbat azonosítottunk.

 

nevtelen_1.jpg

Kincs lelet Besenyszög határából (Fotó: Vágó Ádám, MNM)

Tovább

Rural Settlement - Relating buildings, landscape, and people in the European Iron Age

Egy nemzetközi konferenciakötetet Tisza-vidéki vonatkozással

 

Mintegy két éve került megrendezésre a University of Edinburgh kampuszán a First Millennia Studies Group és a Arbeitsgemeinschaft Eisenzeit szervezésében a Rural settlement - Relating buildings, landscape, and people in the European Iron Age című nemzetközi konferencia. A vaskori kisebb méretű településeket fókuszba helyező konferenciáról, akkor itt írtam.

 

1714.png

Rural Settlement
Relating buildings, landscape, and people in the European Iron Age c. kötet
(forrás: https://www.sidestone.com/books/rural-settlement)

 

Az tervezett konferenciakötet jelenleg megjelenés előtt áll, a várható megjelenés időpontjául november vége került megjelölésre.

A kötetben összesen 29 cikk található, így szinte Európa összes régiójából olvashatunk vonatozó tanulmányokat, így betekintés engedve a legfrissebb kutatási eredményekbe. A konferenciakötetet a Sidesonte Press adja ki. Elérhető lesz puha és kemény borítóval, e-book, pdf formátumokban, valamint online ingyenesen olvasható.

 

A "Rural Settlement - Relating buildings, landscape, and people in the European Iron Age" című kötet angol nyelvű absztraktja:

"The majority of humanity have lived out their lives in a ‘rural’ context, and even in our increasingly urbanised world almost half of the global population still live in rural areas. In the European Iron Age, the vast mass of the population clearly lived in small hamlets and farmsteads, and this overarching ‘rurality’ is important for understanding these societies. While there has been a pronounced focus in recent archaeological research on patterns of centralisation and urbanisation, there is a need to reincorporate ‘rural life’ or rurality into these discussions of how people lived.

This book is a contribution to the study of rural life in Iron Age Europe, collating case studies extending from southern Spain to northern Scotland and from Denmark to the Balkans. Papers are grouped thematically to open up cross-regional comparisons, ranging across studies of buildings, farms – the basic unit of Iron Age life consisting of its inhabitants, its livestock and associated agricultural lands – to wider settlement patterns and land use strategies. The 29 papers in this volume discuss the disposition, form and organisation of rural settlements, as well as underlying social and economic networks, illustrating both the variability between regions, and also common themes in cultural, economic and social interactions.

This volume provides an up-to-date overview of current research, presenting new results for the Iron Age specialist as well as a wider audience interested in the rich tapestry of rural settlement in Europe."

(forrás: https://www.sidestone.com/books/rural-settlement)

 

Közép-Tisza-vidéki vonatkozásában a előadásom alapján készült tanulmány: The concept of ‘house’ and ‘settlement’ in the Iron Age of the middle Tisza region - Péter F. Kovács

Megtisztelő az európai vaskori régészet legnagyobb kutatóival együtt publikálni és a Sidestone Press egyik kiadványában szerepelni.Cím: Rural Settlement - Relating buildings, landscape, and people in the European Iron Age
Szerkesztők: Dave C. Cowley, Manuel Fernández-Götz, Tanja Romankiewicz & Holger Wendling
Kiadó: Sidestone Press
ISBN: 9789088908187

Elérhető: https://www.sidestone.com/books/rural-settlement


F. Kovács Péter
régész

 

Évezredek a Közép - Tisza mentén: kapcsolatok és hálózatok

Régészeti konferencia 2019. október 17-18

 

Az évezredek folyamán a Tisza folyó középső szakaszának kulturális környezete állandó változásokon ment át, így alakítva ki a terület sajátos arculatát. Az idő mélységeit egyedül „a legmagyarabb folyó” – a Tisza – köti össze, mely bizonyos időszakokban barrierként állta útját a kapcsolatoknak, máskor pedig pont az összekötő kapocs szerepét töltötte be. A Damjanich János Múzeum ez alkalommal egy szakmai régészeti konferenciára invitálja a terület kutatásával foglalkozó régész kollégákat, melynek fókuszában a Közép-Tisza-vidék régészete áll. A konferencia nem korszakspecifikus, így a legkorábbi régészeti koroktól a középkorig, kora újkorig hallhatók előadások. 

A konferencia részvétel ingyenes de regisztrációhoz kötött!

Regisztrálni a titkarsag@djm.hu címen lehet!

Helyszín: 5000 Szolnok, Kossuth tér 4, Damjanich János Múzeum, I. emelet, Konferencia terem.

Részletes program: itt

 

dokumentum0_1.jpg

 

Tovább

Olvadó lelőhelyek

A globális felmelegedés pusztító hatásai

 

Harminc Celsius fok feletti hőmérsékletet mértek Alaszkában, Nepálban beköszöntött a nyár, Svédországban melegebb volt, mint Görögországban, 2,2 millió négyzetkilométeren lángol a tundra Szibériában, több, mint 10 milliárd tonna jég olvad el egyetlen nap alatt Grönlandon…csak néhány sokkoló hír az elmúlt napokból, melyek a gyorsuló ütemben bekövetkező klímaváltozás tünetei.

Kétségtelen tény, hogy a klímaváltozás már nemcsak távoli lidérc, hanem napjaink kézzelfogható valósága. A bolygó klimatikus átalakulása számos módon fenyegeti az emberiséget: szélsőséges időjárás, szárazságok, özönvízszerű esőzések, erődtüzek és még számos más tünet, mely mind ugyanarra az eredőre vezethetők vissza. A problémák globálisan érintik az emberiséget, melyek megoldása sürgető, hiszen akár kontinensnyi területek válhatnak lakatlanná. De vajon az emberi lét minden spektrumát érintő válság közvetlenül lehet hatással a régészetre is? Milyen problémákkal, kihívásokkal találkoznak a szakemberek?

 

otzi.jpg

 Ötzi a megtalálást követően

Tovább

Hogyan lettem régészhallgató Európa túlsó felén?

Avagy tapasztalatok, szárnypróbálgatások és régészetképzés Norvégiában

 

Világ életemben vonzott az, hogy külföldön tanuljak, hogy megismerhessem a Kárpát-medencén túli régészetet is, hogy bővítsem a világképemet, és, hogy kilépjek a kis megszokott komfortzónámból. Ez volt az a gondolat-mag, ami elindította azt az elhatározásomat, hogy én a régészet mesterképzést egy másik országban szeretném elvégezni. A választásom végül Norvégiára esett, ahova rengeteg szervezés, nyelvtanulás és bizonytalanság után indultam el 2017 februárjában.

 

1_8.jpg

Tovább

(POP)kultúra #4: Trónok harca és a régészet

 

Gondolkodtál már azon, hogy a kitalált világokban játszódó fantasy filmek készítői honnan gyűjtenek ötleteket és inspirációt a szereplők öltözetéhez, ruhájához, ékszereihez, fegyvereihez és egyéb kiegészítőihez? Bizony sokszor merítenek tippeket a történelmünkből. A legutolsó Trónok Harca epizódban (8. évad 5. rész) például felfedezhetjük, hogy Daenerys Targaryen hű seregének tagjai, a Makulátlanok mind egy a késő bronzkori Közép-Európa területén használatos tömör markolatú, korongos végű tőrkardot hordanak az oldalukon.

 

1_tron.jpgRészlet a Trónok Harca című sorozatból. A Makulátlanok serege, oldalukon a bronzkori kardok ihlette fegyverrel.

Tovább

Egy új emberi faj a Fülöp-szigeteken?

 

Délkelet-Ázsia szigetvilága bolygónk talán egyik legsajátosabb és legizgalmasabb szeglete. Ez a szeglet nagyjából egy fél Európa méretű világrész, melyet a klíma, növény- és állatvilág mellett egyedi földrajzi adottságai is különlegessé tesznek. Hatalmas kiterjedt szigetrendszerek húzódnak a Szundák láncolata és a Csendes-óceán végtelen határai közt. Csak nagyságrendileg lássuk, Indonéziát nagyjából 17 ezer sziget alkotja, míg a Fülöp-szigeteket nagyjából 8 ezer. Ez a földrajzi mozaikosság erősen hatással van a különböző embercsoportokra is, amíg Indonéziában több mint 300 etnikai csoport és több mint 700 nyelv ismert, addig a Fülöp-szigeteken közel 200 nyelv és számtalan etnikai csoport fedezhető fel. Kétség kívül a térség adottságai egyedülállók, melyek sokszor igencsak megnehezítik a tudományos kutatásokat. Régészeti szempontból pontosan e mozaikosság miatt, vannak területek, amik teljes mértékben az ismeretlen homályába burkolóznak. Számunkra, Európában dolgozó régészek számára nehéz elképzelni, hogy földrészek teljes korszakairól nincs ismeretünk, nincsenek értékelhető leletek, vagy éppen több ezer négyzetkilométerről mindössze egy-két bizonytalan kontextusú tárgyat ismerhetünk. Ez a föld a mindennapos felfedezések Mekkája, ahol bármikor felbukkanhat egy olyan lelet, ami akár egész korszakok történelmét újraírhatja. Most egy újabb hír rázta meg a tudományos világot. A Fülöp-szigetek egyik távoli barlangjában feltehetően egy eddig ismeretlen emberi faj került azonosításra.

 

bones-philippines-cave-cousin-humans.jpg

 

Tovább

A kínai civilizáció hajnala: a késő neolitikum

Ásatási lehetőség Pingliangtai lelőhelyen

 

A szolnoki Damjanich János Múzeum és a Pekingi Egyetem (School of Archaeology and Museology, Peking University) 2012 óta működő csereprogramjának kínai lelőhelye ezúttal a késő neolitikum időszakára keltezhető Pingliangtai erődített telep. Ennek apropóján szedtük össze a kínai civilizáció hajnalaként emlegetett időszak legfontosabb jellemzőit, és mutatjuk be az idei ásatások célpontjaként szolgáló Pingliangtai néhány jellegzetességét, valamint az ásatás menetét.

 

bkvvwhi7d-vrqc9c_5cmtfx-wdjvtnycz7uatc-7ge0.jpg

Forrás

Tovább