A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Szolnoki Régészet

Réz és arany

A kiállítás rézkori (i. e. ~ 4500 – ~ 2800) temetkezései

2024. május 06. - Szolnoki Régészet

 

2006 tavaszán kezdődött az a nagyszabású ásatás, ahol napvilágot látott egy fantasztikus, a Tiszapolgár-Bodrogkeresztúr-kultúrához köthető rézkori temető, melynek feltárásán volt szerencsém részt venni mint kezdő régész. A feltárást Csányi Marietta és Tárnoki Judit, a múzeum jól összeszokott régész párosa vezette.

 

02_kep.JPG

 

A lelőhely Rákóczifalvától délre, közvetlenül a Tisza első magaspartján található. A megelőző feltárásra a tiszai gát áthelyezése miatt került sor. (1. kép)

A területen a rézkori település objektumai és a hozzá kapcsolódó 79 síros temető mellett több más korszak jelenségei is előkerültek (újkőkori, szarmata települések részletei, avar temetkezés). A temetőt sikerült teljes egészében feltárni.

Az „Ezt látták a csillagok. Másfél évszázad régészeti tevékenysége Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében” című állandó régészeti kiállítás forgatókönyvének készítésekor már egyértelmű volt, hogy a kora és javarézkor időszakát csak is ebből a temetőből vett sírok képviselhetik.

A kiállításban 3. számot viselő temetkezés egy gazdag mellékletekkel ellátott, jobb oldalára zsugorított férfi csontvázát rejti, aki mellé temetésekor számos díszes, étellel megtöltött edényt, rézcsákányát, obszidiánból (vulkáni üveg) pattintott hegyű nyilait, valamint kovakéseit helyezték el. (2–6. kép)

 

 

Hasonlóan gazdag mellékletekkel (arany halántékcsüngő, tekercselt rézkarperecek, bütykös fazekak, tejesköcsög forma edények) bocsájtották útjára azt a hölgyet, akinek temetkezését a kiállítás 4. számú sírjában mutatjuk be. (7–10. kép)

A késő rézkor időszakára tehető kurgántemetkezést (Kiállítás 5. sír) ugyancsak Csányi Marietta és Tárnoki Judit tárta fel 1993-ban, Kunhegyes határában.

 

 

A Nagyállás-halmot egy keresztirányú árokkal és az árkok találkozásában kialakított szelvénnyel kutatták meg. Az ásatás során összesen 18 objektumot tártak fel, melyből három sír rézkori volt.

A kiállításban bemutatott sírba a felöltöztetett bábut – az ásatáson megfigyeltek alapján – félig ülő helyzetben, két karját enyhén behajlítva, a kézfejeket a test ölébe, egymásra rakva helyeztük el. A lábakat térdben behajlítottuk, felemeltük, és alátámasztottuk. (11–13. kép)

Kelemen Angéla

régész

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr5618397853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása