A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Feltárások a Tisza mentén: Vezseny és Tiszajenő

2020. június 15. - Szolnoki Régészet

 

Idén tavasszal is folytatódtak a Tisza hullámterének rendezéséhez kapcsolódó próbafeltárások. Március és május hónapok között összesen három lelőhelyet vizsgáltunk meg és mintegy 8000 négyzetmétert tártunk fel. Két terület Vezseny közelében, egy pedig Tiszajenő határában feküdt. Találtunk újkőkori, rézkori, bronzkori, népvándorláskori és középkori leleteket. Az alábbi bejegyzésben a régészeti feltárást és az előzetes eredményeket mutatjuk be.

 

95663364_2587875354797940_5949818289638080512_o.jpg

 

Tovább

Régészeti feltárások Besenyszög hatrában

 

2019 őszén a szolnoki Damjanich János Múzeum egyik régész csapata a Tisza jobb partjának ártérrendezési munkálataihoz kötődően próbaásatásokat végzett Szolnok északi határában és Besenyszög környékén. A kutatás közel 70 árokban és többezer négyzetméteren zajlott, aminek köszönhetően az elmúlt 8000 év szinte minden nagyobb korszakából kerültek elő leletek. A feltárások tapasztalatiról és előzetes eredményeiről röviden most az alábbi bejegyzésben számolunk be.

 

cov.JPG

Tovább

Régészeti mozaikok az indonéz szigetvilágból

A hindu-buddhista korszak emlékei Jáván II. rész.– Szentélykomplexumok

 

 

2013 és 2014 között egy évet töltöttem Indonéziában, a közép-jávai Semarang városa fölé magasodó Ungaran vulkán északnyugati lábánál. A tanulmányi kaland lezárásaként, akkor egy rövid történeti-régészeti esszét állítottam össze a fantáziámat leginkább megmozgató időszakról a hindu-buddhista királyságok periódusáról. Most ezt az archív bejegyzést elevenítem fel, mivel a felületen, ahol eredetileg megjelent, az ELTE Régészettudományi Inezét 'Ásónyomon' című blogján, már nem elérhető. Másrészt Indonéziáról - sajnos - szinte kizárólag csak Bali és a tengerpartok jutnak a többség eszébe, talán ez a kis rövid írás megmutatja az ország egyéb oldalait is.

 

vulkanokat_szemlelo_buddha_borobodur.JPGVulkánokat szemlélő Buddha szobor. Borobudur, Közép-Jáva. (Fotó: F. Kovács Péter)

Tovább

Régészeti mozaikok az Indonéz szigetvilágból

A hindu-buddhista korszak emlékei Jáván I. rész.– Történeti áttekintés

 

2013 és 2014 között egy évet töltöttem Indonéziában, a közép-jávai Semarang városa fölé magasodó Ungaran vulkán északnyugati lábánál. A tanulmányi kaland lezárásaként, akkor egy rövid történeti-régészeti esszét állítottam össze a fantáziámat leginkább megmozgató időszakról a hindu-buddhista királyságok periódusáról. Most ezt az archív bejegyzést elevenítem fel, mivel a felületen, ahol eredetileg megjelent, az ELTE Régészettudományi Inezét 'Ásónyomon' című blogján, már nem elérhető. Másrészt Indonéziáról - sajnos - szinte kizárólag csak Bali és a tengerpartok jutnak a többség eszébe, talán ez a kis rövid írás megmutatja az ország egyéb oldalait is. 

reg_cov.jpgRelief részlete Borobudurban (Fotó: F. Kovács Péter)

 

 

Tovább

Egy újabb váratlan éremlelet a Közép-Tisza vidéken

 

A szolnoki Damjanich János Múzeum évek óta dolgozik együtt civil önkéntesekkel, akiknek egy jelentős csoportját a régészet és a múlt iránt - gyakran megszállottan - érdeklődő „fémkeresősök” alkotják. A régészeti osztály 2015 óta tart fent egy a kölcsönösség elvén alapuló régészeti programot, ennek keretein belül az eltelt öt évben számos egyedülálló lelet talált otthonra a múzeumban, valamint több korábban ismeretlen régészeti lelőhely került a látókörünkbe, az önkéntes segítőinknek köszönhetően. Az alábbi rövid beszámolóban egy 2019 őszén előkerült leletegyüttest mutatunk be röviden. A lelőhely nevét szándékosan fedi homály, így kívánjuk megvédeni a település környékét a fosztogatóktól és az illegális fémkeresőzéstől.

 

erem_cov.jpg

 

Tovább

Ahol a turizmus egyet jelent a régészettel: Orkney-szigetek, Skócia

 

El tudod képzelni, hogy egy alig 21 ezer fős népességgel rendelkező szigetcsoporton a turizmus húzó ágazatát a régészet adja? Az Észak-Skóciában található Orkney- szigeteken ugyanis ez a helyzet. Ezen a gyönyörű, de rendkívül szeles szigetcsoporton dolgozhattam 2 hónapot 2019 augusztusától októberig. Ez idő alatt az ORCA (Orkney Research Centre for Archaeology) intézetében munkálkodhattam, ami tulajdonképpen az University of Highlands and Islands egyetemével működik együtt, annak egy kutató intézete.

 

nyitokep.jpg

Ring of Brodgar újkőkori kőkör háttérben a Harray- tóval

Tovább

Régészeti feltárások Besenyszög határában

I. rész

 

A 2019-es év talán legizgalmasabb Jász-Nagykun-Szolnok megyében végzett ásatási közé tartoznak a Besenyszög határában zajlott feltárások. Ezeket az ún. próbafeltárásokat a Közé-Tisza mentén húzódó árvízvédelmi töltések modernizálásához kapcsolódó földmunkák tették szükségessé. Az érintett területen összesen négy különböző régészeti lelőhelyet kutattunk meg és egy újabbat azonosítottunk.

 

nevtelen_1.jpg

Kincs lelet Besenyszög határából (Fotó: Vágó Ádám, MNM)

Tovább

Rural Settlement - Relating buildings, landscape, and people in the European Iron Age

Egy nemzetközi konferenciakötetet Tisza-vidéki vonatkozással

 

Mintegy két éve került megrendezésre a University of Edinburgh kampuszán a First Millennia Studies Group és a Arbeitsgemeinschaft Eisenzeit szervezésében a Rural settlement - Relating buildings, landscape, and people in the European Iron Age című nemzetközi konferencia. A vaskori kisebb méretű településeket fókuszba helyező konferenciáról, akkor itt írtam.

 

1714.png

Rural Settlement
Relating buildings, landscape, and people in the European Iron Age c. kötet
(forrás: https://www.sidestone.com/books/rural-settlement)

 

Az tervezett konferenciakötet jelenleg megjelenés előtt áll, a várható megjelenés időpontjául november vége került megjelölésre.

A kötetben összesen 29 cikk található, így szinte Európa összes régiójából olvashatunk vonatozó tanulmányokat, így betekintés engedve a legfrissebb kutatási eredményekbe. A konferenciakötetet a Sidesonte Press adja ki. Elérhető lesz puha és kemény borítóval, e-book, pdf formátumokban, valamint online ingyenesen olvasható.

 

A "Rural Settlement - Relating buildings, landscape, and people in the European Iron Age" című kötet angol nyelvű absztraktja:

"The majority of humanity have lived out their lives in a ‘rural’ context, and even in our increasingly urbanised world almost half of the global population still live in rural areas. In the European Iron Age, the vast mass of the population clearly lived in small hamlets and farmsteads, and this overarching ‘rurality’ is important for understanding these societies. While there has been a pronounced focus in recent archaeological research on patterns of centralisation and urbanisation, there is a need to reincorporate ‘rural life’ or rurality into these discussions of how people lived.

This book is a contribution to the study of rural life in Iron Age Europe, collating case studies extending from southern Spain to northern Scotland and from Denmark to the Balkans. Papers are grouped thematically to open up cross-regional comparisons, ranging across studies of buildings, farms – the basic unit of Iron Age life consisting of its inhabitants, its livestock and associated agricultural lands – to wider settlement patterns and land use strategies. The 29 papers in this volume discuss the disposition, form and organisation of rural settlements, as well as underlying social and economic networks, illustrating both the variability between regions, and also common themes in cultural, economic and social interactions.

This volume provides an up-to-date overview of current research, presenting new results for the Iron Age specialist as well as a wider audience interested in the rich tapestry of rural settlement in Europe."

(forrás: https://www.sidestone.com/books/rural-settlement)

 

Közép-Tisza-vidéki vonatkozásában a előadásom alapján készült tanulmány: The concept of ‘house’ and ‘settlement’ in the Iron Age of the middle Tisza region - Péter F. Kovács

Megtisztelő az európai vaskori régészet legnagyobb kutatóival együtt publikálni és a Sidestone Press egyik kiadványában szerepelni.Cím: Rural Settlement - Relating buildings, landscape, and people in the European Iron Age
Szerkesztők: Dave C. Cowley, Manuel Fernández-Götz, Tanja Romankiewicz & Holger Wendling
Kiadó: Sidestone Press
ISBN: 9789088908187

Elérhető: https://www.sidestone.com/books/rural-settlement


F. Kovács Péter
régész

 

Évezredek a Közép - Tisza mentén: kapcsolatok és hálózatok

Régészeti konferencia 2019. október 17-18

 

Az évezredek folyamán a Tisza folyó középső szakaszának kulturális környezete állandó változásokon ment át, így alakítva ki a terület sajátos arculatát. Az idő mélységeit egyedül „a legmagyarabb folyó” – a Tisza – köti össze, mely bizonyos időszakokban barrierként állta útját a kapcsolatoknak, máskor pedig pont az összekötő kapocs szerepét töltötte be. A Damjanich János Múzeum ez alkalommal egy szakmai régészeti konferenciára invitálja a terület kutatásával foglalkozó régész kollégákat, melynek fókuszában a Közép-Tisza-vidék régészete áll. A konferencia nem korszakspecifikus, így a legkorábbi régészeti koroktól a középkorig, kora újkorig hallhatók előadások. 

A konferencia részvétel ingyenes de regisztrációhoz kötött!

Regisztrálni a titkarsag@djm.hu címen lehet!

Helyszín: 5000 Szolnok, Kossuth tér 4, Damjanich János Múzeum, I. emelet, Konferencia terem.

Részletes program: itt

 

dokumentum0_1.jpg

 

Tovább

Olvadó lelőhelyek

A globális felmelegedés pusztító hatásai

 

Harminc Celsius fok feletti hőmérsékletet mértek Alaszkában, Nepálban beköszöntött a nyár, Svédországban melegebb volt, mint Görögországban, 2,2 millió négyzetkilométeren lángol a tundra Szibériában, több, mint 10 milliárd tonna jég olvad el egyetlen nap alatt Grönlandon…csak néhány sokkoló hír az elmúlt napokból, melyek a gyorsuló ütemben bekövetkező klímaváltozás tünetei.

Kétségtelen tény, hogy a klímaváltozás már nemcsak távoli lidérc, hanem napjaink kézzelfogható valósága. A bolygó klimatikus átalakulása számos módon fenyegeti az emberiséget: szélsőséges időjárás, szárazságok, özönvízszerű esőzések, erődtüzek és még számos más tünet, mely mind ugyanarra az eredőre vezethetők vissza. A problémák globálisan érintik az emberiséget, melyek megoldása sürgető, hiszen akár kontinensnyi területek válhatnak lakatlanná. De vajon az emberi lét minden spektrumát érintő válság közvetlenül lehet hatással a régészetre is? Milyen problémákkal, kihívásokkal találkoznak a szakemberek?

 

otzi.jpg

 Ötzi a megtalálást követően

Tovább