A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Szolnoki Régészet

(POP)kultúra #3 - Star Wars és régészet

Doktor Aphra kalandjai

2018. június 29. - Szolnoki Régészet

 

Sokan gondoljuk úgy, hogy a régészet egyike a világ legizgalmasabb tudományos területeinek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy számos regény, novella, film, sorozat épült régészek kalandjaira, melyek milliókat tartottak, tartanak izgalomban. A (POP)kultúra sorozatban azokat a szórakoztatóipari alkotásokat vesszük lajstromba, melyek valamilyen módon a régészetből merítenek ihletet.
Eddig két ilyen jellegű írás született a blogon:

1. Xenorégészet 

2. A világűr Robinzonjai

 

aphra-cu.png


Star Wars és a régészet

A Star Wars a sci-fi világ egyik ikonikus darabja és kétségtelenül az egyik legjelentősebb alkotás. Történetének kusza szálai egy egész galaxist fonnak át, így számos szereplőt, bolygót és világot ismerhetünk meg. Mára már szinte megszámlálhatatlan helyszín és szereplő került bemutatásra, a fővonalat képező filmekben és animációs sorozatban is, de ezen kívül rengeteg könyv, novella és képregény gazdagítja az amúgy is gigantikus méretűre duzzadt univerzumot. Miért is lennénk meglepve, hogy ebben a messzi-messzi galaxisban a régészek is szerephez juthatnak!? Ez a világ ugyanis igen hosszú múltra tekint vissza. Szinte bizonyos, hogy bármelyik tetszőleges részben van olyan jelenet, ahol a szereplők egy igen régóta elhagyatott, ősi romos területen kalandoznak. Bizony ezeket az ősi területeket a távoli galaxis régészei is megkutathatják. Ilyen területet láthatunk a Baljós Árnyakban, amikor a gunganok összegyűlnek egy mocsárban és arról tanácskoznak, hogy fegyvert fogjanak-e a Naboot leigázni szándékozók serege ellen. 

vlcsnap-2014-03-16-13h34m53s64.jpg

Az ősi Nabook által épített szent hely romjai

 

Ezek után talán nem is meglepő, hogy a Star Wars rajongók készítettek egy képregény mellékszálat, mely egy régész kalandjairól szól, név szerint Doktor Chelli Lona Aphra-ról. Aphra édesapja révén került kapcsolatba a régészettel, akinek szakterülete az ősi Ordu Aspectu spirituális hívők régészete volt. Sajnos főhősünk doktorátusa során súlyos adósságba keveredik, ezért muszáj neki némi mellékesre szert tenni, hogy fenntarthassa magát. Nem szeretnék a részletekről többet elárulni, ezért aki szeretne olvasni még a történetről itt megteheti:

https://ziro.hu/konyv/kepregenyek/doctor-aphra-regeszkedes-blasztertuzben/

http://marvel.com/comics/series/22719/star_wars_doctor_aphra_2016_-_present

http://starwars.wikia.com/wiki/Chelli_Lona_Aphra

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr2914081181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása