A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Szolnoki Régészet

(POP)kultúra #1 - Régészeti kutatások a Földön kívül

avagy a régészet hatása a szórakoztatóiparra

2016. július 10. - Szolnoki Régészet

A régészet gyakran megragadta a filmesek, forgatókönyvírók, játékfejlesztők és a könyvszerzők fantáziáját. Így a régészekről számos "romantikus" kép él az emberekben. Gondolhatunk itt a bogaras régészprofesszorra, aki életét egy szinte végtelen könyvtárban éli. Vagy a sármos, jóképű hősre, esetleg a kincseket megmentő szívdöglesztő egyetemi tanárnőre.

Talán egy kevésbé ismert oldal, melyet Jack McDevitt amerikai író mutat meg számunkra a „Priscilla Hutchins” sorozatában. Ugyanis nem kisebb régészeti területtel ismerteti meg az olvasót a szerző, mint az ún. exo- vagy xenorégészettel. A történet kiindulópontja, hogy a jövőben, amikor az emberiség már biztonságosan képes nagy távolságokat megtenni az univerzumban, ismeretlen eredetű és rendeltetésű, de bizonyosan intelligens létformák által létrehozott szobrokat és objektumokat fedeznek fel a Naprendszerben és azon kívül is. Kik ezek a rejtélyes készítők? Hol vannak a településeik? Hová tűntek? Köztünk élnek még mindig?

 

emllkmu-a-csillagokban.jpg

 

A történetről bővebben itt olvasható: http://galaktikabolt.hu/termek/emlekmu-a-csillagokban/

 

Mi is az a xenorégészet?

 

Bármilyen furcsa, de valóban létezik egy ilyen elméleti irányzat, melynek a célja a földönkívüli intelligens létformák régészeti szempontú vizsgálata és megismerése. Mivel jelenleg semmilyen jellegű tárgyi, szellemi vagy egyéb „lelet” nem áll a rendelkezésünkre, ezért nem lehet az exorégészetet művelhető területnek tekinteni. Gyorsan hozzá kell tenni, hogy nem az „ősi asztronauták” és az Erich von Däniken-féle szenzációhajhász áltudományos fantazmagóriák sorolandók eme ultra-elméleti irányzatba, melynek talán még létezése is csak teoretikus lehet. A legfrissebb és talán az egyetlen igazán komoly tanulmánykötet a NASA által kiadott „Anthropology, Archaeology and Interstellar Communication” című munka (letölthető: https://www.nasa.gov/sites/default/files/files/Archaeology_Anthropology_and_Interstellar_Communication_TAGGED.pdf). A kötetben is inkább csak a lehetőségek számbavétele történik, mely nem kecsegtet a könnyed olvasmányos stílussal.

emlekmu-a-csillagokban.jpg

 

Ellenben a „Priscilla Hutchins” sorozattal, mely felhőtlen szórakozást kínál és rávilágít arra, hogy a jövőben is kemény dolog régésznek lenni, főleg ha a beruházó azzal fenyeget, hogy ha nem fejeződik be határidőre a feltárás, akkor bizony ők gond nélkül semmisítenek meg egész elnéptelenedett idegen városokat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr408877770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása