A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Szolnoki Régészet

Kunszentmárton – Nagy-ér Keleti partja I. lelőhely

II. rész - Vaskori telep és temető

2017. november 12. - Szolnoki Régészet

 

Az előző részben megkezdett bemutatását a feltárásnak a vaskori szkíta emlékek felvillantásával folytatom.

A magas part tetején egy kompakt egységben voltak a szkíta leletek. Egy teljes települési egység került elő itt, házak, szemetes gödrök, kutak, sírok és kerítő árok.

 

szkita_sir.JPG
Szkíta-kori sír

A magas part alatti részen a szarmata kutak között bújt meg a vaskori telep kútja. A magas part tetején, a felszín északi felében egy ló vázrészeket tartalmazó gödör körül helyezkedtek el a sírok, köztük egyikben elektron (arany-ezüst ötvözet) hajkarika párral. A sírokat egy széles, kettős árok zárta el a településtől. Itt négy épületet és a hozzájuk tartozó gödröket tártuk fel. Ezek egy központi üres terület „udvar” körül helyezkedtek el. Az egyik épületben két további emberi maradvány is előkerült, míg a másik formáját, struktúráját tekintve már a szkítákat követő kelták hagyományait mutatja, ebben az épületben a kerámia is ezt a kettősséget mutatja (köszönet Kovács Péter vaskoros kollágának a meghatározások pontosításában).

A telep keleti végét a felszínt kettévágó agyagnyerő gödör miatt nem találtuk meg, de a szarmata telep széléig biztosan nem ér el.

A szkíta-kori sírban feltárt hajkarikák és karperec megtekinthető a Szkíták és kelták öröksége c. időszaki régészeti kiállításban. Bővebben: http://szolnokiregeszet.blog.hu/2017/11/01/szkitak_es_keltak_oroksege

 

Mali Péter 
régész

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr2713250105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása