A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Szolnoki Régészet

Formosa aranykincse kiállítás a Damjanich János Múzeumban

2016. december 13. - Szolnoki Régészet

Formosa aranykincse

Tajvan szigete egy csésze teán keresztül

 A Damjanich János Múzeum januárban nyíló nemzetközi kiállítása

 

tea_djm.jpg

A kínai kultúrában a tea nem pusztán a test, de a lélek felüdülésére is szolgál. A földi élet szimbóluma, fogyasztása egyfajta meditáció, a mindennapoktól való elvonulás, az elmélkedés lehetősége.

A tea kultusza hosszú évezredeken keresztül tökéletesített, finomított cselekmények sorozata: művészet. E tradíciók ősi tisztasága, a hagyomány és a modernitás elegáns ötvözete Tajvan szigetén a maga tökéletességében őrződött meg. taa1.jpgKitűnő természeti adottságainak és a színvonalas feldolgozási eljárásoknak köszönhetően a kimagasló minőségű tea hazája. A számos különleges ízvilágú tea termesztése és élvezete e harmad Magyarország méretű sziget társadalmának, gazdaságának és kultúrájának szerves részét képezi, a tajvani mindennapok megkerülhetetlen eleme.yingge1.jpg

Kiállításunkban a messzi Távol-Keletre invitáljuk látogatóinkat, hegyek teaültetvényeinek magasába és illatos teaszobák mélyére, ahol nem csupán a szépséges Tajvan történelmébe és kultúrájába nyerhetnek bepillantást, de a tea fajtáival, kultuszával, fogyasztásának eszközeivel, kereskedelmi jelentőségével is megismerkedhetnek, s megízlelhetik a sziget legfinomabb teáit.041.jpg

A legnevesebb magyarországi intézmények különleges tárgyai mellett a tajvani New Taipei City Yingge Ceramics Museum kerámiái és a Damjanich János Múzeum török kori gyűjteményének kínai porcelánjai is kiállításra kerülnek.

Az alkalomhoz gyermekrajz-pályázatot is hirdettünk, melynek keretében nem csupán a tea felfedezésének történetével ismerkedhetnek meg az arra vállalkozók, de a legszebb alkotásokat a kiállításban is viszontláthatják.

További részletek:

http://www.djm.hu/palyazatok/kiirt/teakiallitas.html

A tea legendája meghallgatható az alábbi linkeken:

https://www.youtube.com/watch?v=LIccROadN4I

https://soundcloud.com/szolnokiregeszet/a-tea-legendaja

Bővebb információ:

teakiallitas@gmail.com 

plakat_rajzpalyazat_web.jpg

 

Dr. Hoppál Krisztina

régész

a kiállítás kurátora

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr5412032555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása