A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Szolnoki Régészet

Ásványtani konferencia Kassán

2016. július 15. - Szolnoki Régészet

 

dokumentum0-001.jpg


A múlt héten, azaz július 4. és 8. között került sor a " 8th Mid-European Clay Conference" (8. közép-európai agyagásvány konferencia) megtartására Kassán. (A program itt érhető el: https://mecc2016.sav.sk/) Az előadások tematikája természetesen a természettudományok köré szerveződött de, a "Régészeti kerámiák: agyagtól az edényig" című mintegy két órás szekcióban a régészet is helyt kapott. Ezen az ülésen az ásványtan és a régészet szakemberei ismertették a legfrissebb kutatási eredményeiket. A Damjanich János Múzeum és a Miskolci Egyetem Ásvány- és Kőzettani Tanszékének közös kutatási eredményeit és azok jelenlegi állását Dr. Kristály Ferenc mutatta be.

 

kristaly-mecc2016-001.jpg

 Az alábbiakban az előadás angol nyelvű rezüméjének rövid fordítása olvasható:

Közönséges agyag alatt azokat a földtani anyagokat értjük, melyek alkalmasak kerámia készítésre, megmunkálásra. Ezen típus használata feltehetően igen gyakori volt és számos rossz megtartású temetkezési kerámia az agyag összetételére, illetve égetési fokára vezethető vissza. Kísérleteink igazolták, hogy 560 °C fölött már nehéz kimutatni az égetési hőmérsékletet. A vizsgált hőmérsékleti tartományban az amorf anyag aránya nő, nincs kristályosodás. Így a betemetődés utáni rehidratáció és szmektitek képződése valószínű, ami a rossz megtartáshoz vezet. Kőzetekhez hasonlóan a kerámia elmállik.

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr308892538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása