A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Szolnoki Régészet

(POP)kultúra #4: Trónok harca és a régészet

2019. május 19. - Szolnoki Régészet

 

Gondolkodtál már azon, hogy a kitalált világokban játszódó fantasy filmek készítői honnan gyűjtenek ötleteket és inspirációt a szereplők öltözetéhez, ruhájához, ékszereihez, fegyvereihez és egyéb kiegészítőihez? Bizony sokszor merítenek tippeket a történelmünkből. A legutolsó Trónok Harca epizódban (8. évad 5. rész) például felfedezhetjük, hogy Daenerys Targaryen hű seregének tagjai, a Makulátlanok mind egy a késő bronzkori Közép-Európa területén használatos tömör markolatú, korongos végű tőrkardot hordanak az oldalukon.

 

1_tron.jpgRészlet a Trónok Harca című sorozatból. A Makulátlanok serege, oldalukon a bronzkori kardok ihlette fegyverrel.

 

A filmben megjelenő fegyver egy a bronzkorban ritkaságnak számító tőrkard tökéletes replikája (2. kép). Ez a tárgytípus a nála sokkal gyakoribb tömörmarkolatú, korongos végű kardok kicsinyített mása lehet. Amiért pedig igazán büszkék lehetünk erre a képkockára, az az, hogy ezeket a kardokat elsőként a Kárpát-medencében kezdik el gyártani, és innen terjednek el egész Közép-Európába, valamint importálják Európa minden részére (10. kép). A legkorábbi példányai a Kr.e. 16. századból látnak napvilágot, de leggyakoribb előfordulása a Kr.e. 14-13. szádazdra tehető. Érdekességük, hogy a markolat és a penge méretei minden egyes darabnál egyediek, valószínűleg a harcos személyéhez szabottak. Ezek a kardok a legtöbb esetben gyönyörűen bekarcolt vonalakkal díszítettek, a mintájuk pedig minden egyes darabnál egyedi kialakítású.

 

Sokan gondoljuk úgy, hogy a régészet egyike a világ legizgalmasabb tudományos területeinek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy számos regény, novella, film, sorozat épült régészek kalandjaira, melyek milliókat tartottak, tartanak izgalomban. A (POP)kultúra sorozatban azokat a szórakoztatóipari alkotásokat vesszük lajstromba, melyek valamilyen módon a régészetből merítenek ihletet.

 

1. Xenorégészet

2. A világűr Robinzonjai

3. Star Wars és régészet

 

Talán a legszebb, és egyben a leghíresebb ilyen díszített bronzkori kardot szintén hazánk területéről, pontosabban Hajdúsámsonról ismerjük (4. kép). Pengéjét elképesztően aprólékos hullám- és pontvonalakkal díszítették (5. kép). Nem csoda hát, hogy ez a kiemelkedő tárgytípus megmozgatta Hollywood fantáziáját. A hajdúsámsoni kard tökéletes mását a szemfülesek kiszúrhatják a Titánok harca című fantasy filmben (6. kép).

Megyénk is büszkélkedhet ilyen tárgytípussal. A 20. század elején Nagyréven látott napvilágot egy tömör markolatú kard, melyre egy helyi férfi bukkant rá a Tiszaparton, ahol a víz kimosta azt (7. kép). 1905-ben Múzeumunk gyűjteményének megalapozója, Hild Viktor megvásárolta tőle a fegyvert, ami azóta a Damjanich János Múzeum gyűjteményét gazdagítja (8. kép). A markolata és pengéje rovátkolásokkal, bekarcolt mintákkal díszített, pengéjén egy középső borda fut végig (9. kép). Az élén látható csorbulás és kopásnyomok igazolják, hogy egykoron valaki valóban élet-halál harcot vívott e tárggyal (3. kép). A legtöbb késő bronzkori kard vizek, vízfolyások közeléből kerül elő, ami miatt arra következtethetünk, hogy egykori gazdáik ahelyett, hogy életük végéig megőrizték volna őket, inkább az isteneiknek szánt áldozatként mocsárba, folyóba hajították azokat.

 Megyénk legszebb késő bronzkori fegyverei bármikor megtekinthetők múzeumunk állandó régészeti kiállításában, de május 26-án a régészet napján külön teremben három eltérő témájú tárlatvezetést is indítunk a késő bronzkori Kárpát-medencéből előkerült bronztárgyakról. További információ: https://www.facebook.com/events/292230481707660/

 

Nagy Fanni
régész
 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr6914835360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása