A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Szolnoki Régészet

Régészeti GYIK #12

Hogyan lehetne eljutni egy ásatásra?

2016. november 02. - Szolnoki Régészet

 

Az ásatás szezonális elfoglaltsága egy múzeumnak, leggyakrabban nyáron kerül rá sor. Van, amikor már év elején meg tudjuk mondani, hogy hol és mit fogunk ásni – különösen a több éves, áthúzódó projektek esetén –, máskor viszont csak közvetlenül nyár elején derül ki. Még azt se tudjuk garantálni, hogy lesz-e egyáltalán ásatás, mert manapság már csak beruházásokhoz kötődő feltárásaink vannak, ha nincs beruházás – nincs ásatás se.

 54.JPGPatay Pálnak, a Magyar Nemzeti Múzeum neves régészének látogatása a bivalytói rézkori temetőben

 

Az ásatások túlnyomó többsége külterületen zajlik, távol minden tömegközlekedéstől, járható úttól, gyakran mi magunk tapossuk azt a földutat, melyen meg lehet közelíteni a helyszínt. Éppen ezért kénytelenek vagyunk járművel odajutni, és abból se mindegy, hogy mivel, erre szinte kizárólag a terepjáró alkalmas. Ez végzetesen leszűkíti azok számát, akiket el tudunk juttatni egy ásatásra. Bár dolgos kézre mindig szükségünk van, az esetek többségében kénytelenek vagyunk elutasítani a jelentkezőket, mert betelt a létszám, több ember már nem fér a kocsiba.

55.JPG

 Vidámak vagyunk, mert a terepjáró sikeresen kiszabadult a Hortobágy sarából

 

De ez nem jelenti azt, hogy az ásatást nem lehet meglátogatni. Ha az érdeklődő meg tudja szervezni, hogy valahogy eljusson oda, mi mindig, mindenkit szeretettel látunk. Az ásatás nem tiltott terület, bárki megnézheti, még arra is számíthat – különösen, ha előre egyeztetett a múzeummal –, hogy pár szóban elmagyarázzuk, mit is lehet látni. Gyakran fogadunk iskolai csoportokat, örömmel tartunk nekik „tárlatvezetést”, hisz a régész számára is fontos, hogy munkáját megismertesse az érdeklődőkkel.

 

De azt nem szabad elfelejteni, hogy az ásatás veszélyes üzem: rendkívül mély gödrök, kiásott kutak is lehetnek a felszínen, amibe beleszakadni, beleesni életveszélyes, hatalmas munkagépek közlekednek, esetleg már folyik maga a beruházás is, még több munkagéppel. Érdemes erre gondolni, ha nagyobb csapat gyerekkel készül valaki egy ásatást megtekinteni, jó, ha megfelelő számú felnőtt is van a csoportban, akik meg tudják regulázni a gyerkőcöket.

 56.JPGÁsatás a munkagépek árnyékában – Nagykunsági tározó feltárása 

 

Az érdeklődök a múzeum telefonszámán vagy e-mailben kaphatnak felvilágosítást, hogy milyen lehetőség van egy ásatás megtekintésére. Egy szezonban (nyáron) akár többször is érdemes megpróbálni érdeklődni, mert ami egyik héten nem sikerült, pár nap múlva megváltozhat.

 

Dr. Tárnoki Judit 

régész

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr1311924635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása