A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Szolnoki Régészet

Különleges leletek Gyalu-puszta késő újkőkori telepéről

2017. július 24. - Szolnoki Régészet


Az újkőkor településeire jellemző, hogy temetkezéseiket a házak közvetlen környezetében találjuk meg. A próba feltárás során feltárt 6 temetkezéshez az idei ásatás eddig kilenc újabb sírt tett hozzá. Ezek a zsugorított vázak K-Ny tájolásúak, arcuk gyakran vörös okkerrel van bekenve. Melléklet ritka, két évvel ezelőtt igen gazdag kagylóékszerekkel és kőpengével ellátott sírokat is találtunk. Idén két mellékletes sír került elő, mindkettőnél a halott feje környékén márványszerű kőzetből csiszolt miniatűr kőbaltát találtunk.


A temetkezéseken túl különleges leletnek számítanak a különböző agyagfigurák. Eddig három új szobrocskát találtunk. Egyik egy törött idol (kisméretű, erősen stilizált ember [általában női] alak) feje.

A legszebb tárgyunk egy (vad?)disznó figura. Ez szerencsére épen maradt és a díszítése is megmaradt. A másik állatfigura egy letört fejű figura, amelynek a lábait is letördelték. A test alakja alapján feltehetően egy szarvasmarha figura lehetett. A két éve előkerült kos fejjel együtt így már három kis állatfigura is előkerült a településről.

Mali Péter
régész

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr5712685485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2017.07.25. 17:53:17

Érdemes megnézni a régészeti adatbázisban. Látható, hogy Békésszentandrás, Szarvas, Cserkeszőlő, Kunszentmárton, Öcsöd már 7000 éve is lakott volt.

Kelly és a szexi dög 2017.07.25. 18:24:38

a Seuso kincset kellett volna megtalálniuk a régészeknek...

Szolnoki Régészet 2017.07.25. 19:11:32

@Kelly és a szexi dög: Köszönjük ezt a magasröptű és magvas kommentet, bár legkevésbé sem kapcsolódik az írás és a blog témájához. Ha ismeretét szeretné megosztani vagy éppen bővíteni a Seuso kincscsel kapcsolatosan az alábbi oldalt tudjuk ajánlani:

www.facebook.com/groups/seusokincs/?fref=ts
süti beállítások módosítása