A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Szolnoki Régészet

Tudományos ismeretterjesztő előadások a Régészet Napján

2017. április 19. - Szolnoki Régészet

A  Régészet Napja pénteki felvonásában ismét szeretnénk a középiskolás diákoknak kedveskedni. Ezért a Múzeumban egy olyan különleges előadói napot rendezünk, ahol a történelem órák tananyagából kimaradt vagy csak felületesen érintett korszakokkal lehet picit mélyebben megismerkedni. Összesen nyolc előadás fog elhangzani. 

Részletek az albumban!

A Kárpát-medence régészeti leleteiben az őskor korai szakaszaitól megfigyelhetőek a keleti sztyeppei eredetű népek kulturális hatásai. Ezek a népek és csoportok esetenként csak a kulturális kisugárzásukkal alakították a történelmet, máskor pedig kontinensnyi méretű hódításaikhoz csatolták hazánk területét. Szkíták, szarmaták, hunok, avarok, honfoglalók, jászok és kunok. Olyan különböző eredetű népek izgalmas és színes történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, melyek közös vonása, hogy történetükben meghatározó szerepet játszott az Alföld. Sokuknak ez volt az utolsó állomásuk és hatásuk eltörölhetetlen nyomot hagyott a 21. század szövetén.

A legjobb kutatók segítségével olyan kérdésekre keressük a választ, mint: miért a Kárpát-medence volt a célpont? Hogyan katonáskodtak? Hogyan változtak meg? Hogyan éltek? Milyen hitviláguk volt? Hová lettek?

Az érdeklődők a fenti kérdések megválaszolása mellett a korszak elismert kutatóival is megismerkedhetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr1612437235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása