A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Szolnoki Régészet

Tajvani Filmtavasz - részletes ajánló

2017. február 14. - Szolnoki Régészet

"Tajvani filmtavasz"

A Formosa aranykincse: Tajvan szigete egy csésze teán keresztül

című kiállításhoz kapcsolódó filmvetítések

a Damjanich János Múzeumban

 

 

2017.02.16. (csütörtök) 16.30Formosa, a gyönyörű sziget. Tajvan természeti kincseit és teakultúráját bemutató rövidfilmek. (2x25')

Az első film Tajvan természeti kincseit, mutatja be. A sziget északkeleti sarkától a délkeleti csúcsáig helyenként a 3000 m magasságot is meghaladó hegyvonulat húzódik, mely különleges élővilágnak ad otthont.

A második film a tajvani teakultúrával foglalkozik. Míg Magyarországon a tea sokszor csupán a megfázás tüneteinek enyhítésére szolgáló, szinte kötelezően cukorral és citrommal ízesítendő meleg ital, addig Keleten – így Tajvanon is – a kultúra szerves része, balzsam testnek és léleknek.

A két 25 perces dokumentumfilm először kerül Magyarországon bemutatásra.

 

film_1.jpg

 

2017.03.02. (csütörtök) 16.00Viva Tonal: A tánc kora (2003, 104'). Film a tajvani zeneipar hőskoráról.

large90115.jpg

 

„Tanult nő vagyok, szabadon járok kedvemre utamon...” ezekkel a sorokkal kezdődik Tajvan nagy tánckorszakának, a 20-as, 30-as éveknek népszerű slágere. Ellentmondásos kor volt ez, melyben a japán megszállás sok egyéb mellett ifjúsági kultúrát és némi művészi szabadságot hozott a szigetre. A nők cigarettára gyújtottak, a szerelmi botrányok mindennaposak voltak, és megszületett a tajvani popzene. E pezsgő történelmi dokumentumfilm készítői a kor még ma is élő énekeseit, zeneszerzőit és rajongóikat keresték föl. Lebilincselő interjúk, fülbemászó dallamok, korabeli felvételek váltakoznak a filmben, és megelevenedik szemünk előtt a rajongott énekesnő Chun Chun, és dalszerzőjének CHEN Chun-Yu-nak beteljesületlen románca. Rendező: KUO Chen-Ti, CHIEN Wei-Ssu

Producer: CHIEN Wei-Ssu, KUO Chen-Ti

Operatőr: CHOU Yi-Wen

Vágó : CHEN Po-Wen

Zene: LEE Kun-Cheng

 

vivatonal_trailer from Budapest Film Zrt. on Vimeo.

 

2017.03.09. (csütörtök) 16.00Osztálytársak (2009, 40'). Az integrált oktatás sokszínűsége négy barát visszaemlékezésein keresztül.

69_classmates-02.jpg

A film négy emberről szól, kik egykor osztálytársak voltak a Wu Shwu-Mey professzor és oktatásügyi aktivista kísérleti integráló oktatás programjának keretében létrejött osztályban. A kísérleti óvodákban és általános iskolákban a tanulók egyharmada fizikai vagy szellemi fogyatékkal élő volt. 19 évvel később, 22 évesen, a két „egészséges” fiatal főiskolán tanul, míg fogyatékkal élő társaik a speciális középiskola elvégzése után állandó munkát találtak. Wu professzor találkozót szervez számukra, és kifaggatja őket, hogyan hatott rájuk, miként formálta életüket a hajdani kísérleti program.

Rendező: WU Shwu-Mey

Producer: Fulung Foundation for Promoting Inclusive Schooling

Operatőr: WU Shwu-Mey, CHENG Yao-Ting, LIU Jia-Wen

Vágó: CHENG Yao-Ting, LIU Jia-Wen

Zene: LUO Zheng-Rong, CHENG Yao-Ting

 

Classmates - Taiwan Dox trailer from Budapest Film Zrt. on Vimeo.

 

2017.03. 16. (csütörtök) 16.00Az igaz ügy (2010, 110'). Film a tajvani fiatalok politikai szerepvállalásáról.

319245_243847645663277_1005358823_n.jpg

2008 novembere meghatározó történelmi pillanat volt: Chen Yun-Lin, 60 év óta az első hivatalos kínai küldött, Tajvan földjére lépett. A látogatás kapcsán a helyi lakosság szólásszabadságát és személyes szabadságjogait az államhatalom szigorú cenzúra alá vonta. A közösségi média segítségével szerveződő diákok hangot adtak nemtetszésüknek a sziget demokratikus értékrendjére egyre aggasztóbb fenyegetést jelentető rendőrségi visszaélésekkel kapcsolatban. A megmozdulás később a Vad eprek mozgalma néven híresült el. A fiatal mozgalmárok között nemritkán ideológiai nézetkülönbségek és bizalmatlanság szülte gyanakvás ütötte fel a fejét, miközben ők maguk egyre inkább beleásták magukat az aktivista létbe, a diákéletbe, a szenvedélyes hazaszeretetbe, a politikába és az önreflexióba.

Rendező: CHIANG Wei-Hua

Operatőr: CHIANG Wei-Hua

Vágó: CHIANG Wei-Hua

 

 

The Right Thing - Taiwan Dox trailer from Budapest Film Zrt. on Vimeo.

 

2017.03.23. (csütörtök) 16.00Milyen mély az óceán (2000, 60'). Film az ember és természet viszonyáról egy megindító barátság bemutatásán keresztül.

taiwandox_a4_poster.jpg

A 16mm-es filmre forgatott alkotás a rendező barátjának, Mamunonak, egy taonak, azaz Lanyu szigeti bennszülöttnek két évét meséli el. Miközben Mamuno megtapasztalja a saját gyökereihez való visszatérés élményét, a rendező pedig megvizsgálja saját életét, tanúi lehetünk a két ember kapcsolatának, testvéri gondoskodásának is. Különböző hátterük ellenére szenvedélyük közös: az óceán. Megtudjuk mit tapasztalt Mamuno taoként a városban, és nyomon követhetjük, miként igyekszik rátalálni a rendező saját életének eredetére. A film gyönyörűen ábrázolja ember és természet elválaszthatatlan kapcsolatát is.

Rendező: TANG Hsiang-Chu

Producer: YEH Ju-Feng

Operatőr: TSAI Cheng-Tai

Vágó: CHEN Po-Wen

Zene: CHEN Chien-Nien (Purdur)

 

howdeepistheocean_trailer from Budapest Film Zrt. on Vimeo.

 

 

2017.03.30. (csütörtök) 16.00A baseball fiúk (2008, 90'). Egy csapat őslakos fiú felnőtté válásának rögös útja.

54_baseballboys-02.jpg

 

A film a gyermekkor vége előtti fantasztikus időszakról szól, melynek abszolút társendezői voltak az őslakos gyerekek, és középpontjában, mint beavatási rítus a baseball áll.

 

 

2017.04.06. (csütörtök) 16.00Az őserdő éneke (2010, 60'). A film a misztikus tajvani őserdők mélyére kalauzol.

song-of-the-forest-2-kicsi.jpg

A tengerparttól a legmagasabb hegyekig, a friss hajtásoktól a méltóságteljesen magasodó matuzsálemekig, a fák elválaszthatatlan díszletei a tajvani tájnak. Őrzik, vigyázzák az élet megszámlálhatatlan ciklusait, megtestesítői a természet titokzatos világának. Ez a különleges film a Tajvan nagyszerű erdei örökségét kézben tartó ember felemelkedésének és jelenlegi hanyatlásának dokumentuma, az erdő és saját jövőnk összefonódásának bizonyítéka.

Rendezte: Ke CHIN-YUAN

 

 

2016.04.13. (csütörtök) 16.00Ugorj, Ashin! (2011, 128'). A film a rendező testvérének, Ashinnak az élettörténetét mutatja be.

jump-3.jpg

 A film, a rendező testvérének, Ashinnak a történetét meséli el, aki északkelet Tajvanon egy kisvárosban nőtt fel. A család egy gyümölcsboltot üzemeltet. Ashin korán csatlakozott az iskolai tornász csapathoz, és hogy válogatott játékos lehessen, keményen edzett. Idővel azonban egyre inkább beszippantja őt legjobb barátja, "Uborka" bandája, és kezdi hanyagolni az edzéseket. A kábítószer és a bandaháború előli menekülés közben Ubi meghal.

Rendező: LIN YU-HSIEN

 

 

2016.04.20. (csütörtök) 16.00Cape No.7. (2008, 130'). Szórakoztató vígjáték szerelemről, barátságról és hét kézbesítetlen levélről.

cape_no_7.jpg

Szinopszis: Aga egy Tajvan szigetének legdélibb részéről, Hengchun-ból származó fiatalember. Tízévnyi korántsem csillogó tajpeji rockzenei karrier után feladja álmát: dühösen és frusztráltan hazatér szülővárosába. Tomokót, a Tajvanon dolgozó japán divatmodellt, felkérik egy tengerparti koncert megnyitójának megszervezésére Hengchun-ban, amihez kizárólagosan csak helyi tehetségeket használhat fel. Az együttes tagjainak felkutatása azonban nehéz feladatnak bizonyul, mivel a város egy aprócska település a tengerparton. Aga, már mint kelletlen postás, találkozik Tomokóval és a banda összeállításához vezető rögös út során valamint hét kézbesíthetetlen szerelmes levél segítségével a veszekedő fiatalok közt szerelem bimbódzik.

Rendező: WEI Te-Sheng

 

 

A vetítések helyszíne: I. emeleti Képtár, 2. terem.

A részvétel INGYENES.

A filmek mindegyike magyar felirattal kerül vetítésre.

A programot a Tajpej Képviseleti Iroda támogatta.

További részletek:

https://www.facebook.com/events/319732121745307/

https://www.facebook.com/events/378302752527069/

A szinopszisok a toldimozi.hu és a mytaiwan.hu oldalakról származnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr2612256226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása