Logo Pic
Vadrozsa 2024. július 02.

Alappuzha (Alleppey)

A Kelet Velencéjeként emlegetett Alappuzha, természeti szépségével, smaragdzöld holtágaival, pálmafákkal övezett tavaival és gyönyörű, buja rizsföldjeivel vonza a látogatókat.

Mindig is fontos helyet foglalt el Kerala tengerészeti történetében, a 16. és 17. században a fűszerkereskedelem fontos központjaként a Perzsa-öböl régióival, sőt Európával is kereskedett.
A város lendületes fejlődése akkor kezdődött, amikor a Travancore-i uralkodók 1762-ben elfoglalták. Raja Kesava két párhuzamos csatornát épített a holtágakból a kikötőbe történő áru szállítására, utakat épített a közlekedés javítása érdekében, valamint lehetőségeket kínált a kereskedőknek, ipari vállalkozásoknak, rakományuk elhelyezésére, tárolására.
A 19. században a kerület tovább fejlődött, Munro ezredes irányítása alatt megnyílt az öt bíróság egyike, az állam első postája és első távirati irodája. 1859-ben létesült az első modern kókuszrost- és szőnyeggyártó gyár.

A keralai holtágak, lagúnák, folyók és tavak kiterjedt, egymásba kapcsolódó hálózata, ma már nemcsak szállítmányozás szempontjából fontos, a turizmus a térség gazdaságának fontos és jövedelmező ága lett.
Különböző hajótúrák közül választhatunk, hosszabb, rövidebb, nagy lagunákban vagy kisebb csatornákban…stb.

Másik érdekes élmény a Kettuvallam lakóhajón való körutazás. Ezeket a fából készült, nádtetővel fedett hajókat a régi időkben több tonna rizs és fűszer szállítására használták. Manapság egy jó szállodai szoba minden kényelmével felszereltek, bútorozott hálószobák, hangulatos nappalik, konyha, modern mellékhelyiség és még erkély is, ahonnan gyönyörködhetünk a kilátásában, vagy horgászhatunk.

Én egy 2 órás csónakázásra fizettem be, a kisebb csatornákon, ahol testközelből figyelhettem a falusi életet a partok mentén. Az emberek hétköznapi dolgaikat intézték: boltba, templomba mentek, mostak, mosakodtak.
A környéket 2018-ban pusztító árvíz sújtotta, azóta magasabb házak épülnek amit cölöpökre állítanak.

Vissza a címlapra
Shanghai Napló
Az élet ajándékaként egy ideig Shanghai a lakóhelyünk, itteni életvitelünket, tapasztalatainkat, élményeinket szeretném megosztani elsősorban családainkkal, barátainkkal, illetve hasznos útleírásokat, tippeket adni az utazóknak.
Legjobban pörgő posztok
Magas alkoholtartalmú (strong) sör teszt
Linda Morvai • 9 nap
Közel a megegyezés Thuram ügyében
Apuleius • 4 nap
Időkapszula: NB I. 1984/85 Tavaszi zárás - Edzői gyorsmérleg 2.
maribor_ • 6 hónap
A védősorba is erősítéseket tervez a Juve
venember83 • 3 nap
Nagy csokoládés jégkrém teszt
Linda Morvai • 9 nap
Cikkek a címlapról
Hogyan formálják a Z generáció elvárásai a munkahelyeket?
 Generációkon átívelő válaszok érkeztek arra, mi kell a boldog munkahelyhez. Eláruljuk: a Z generációnak nincsenek irreális elvárások!   Beszámoló a Generációk Éjszakája meetupról.
Hagyományőrzés Szlovákiában - Tankové dni Laugaricio 2024
Napjainkban szinte törvényszerű, hogy aki nagyszabású szárazföldi hagyományőrző felvonulást és „csatákat” akar látni, annak el kell hagyni Magyarország területét - igaz Uniós állampolgárként a határaink a Fekete tengertől a La-Manche csatornáig, a Földközi tengertől meg a Balti tengerig terjednek.…
>