Logo Pic
Koreai Kulturális Központ 2024. május 06.

A szöuli művészeti szcéna

Szöul rendkívül nyüzsgő, élettel teli nagyváros, ahol mindenki könnyedén talál az érdeklődési körének megfelelő programot. Városszerte számos nagyobb művészeti komplexum található, melyek ernyő intézményként fedik le a legváltozatosabb művészeti ágakat. A koreai kortárs művészeti színtér egyértelmű célja a kapcsolatteremtés és a minél inkább kiterjesztett gyűjtemények létrehozása, az organikus terjeszkedés. Az alábbiakban olyan látványos és jelentőségteljes művészeti intézményeket szedtünk sorba a dél-koreai fővárosból, melyeket mindenképp érdemes figyelemmel követni, és ha alkalmunk adódik, meglátogatni.

exhibition-1659525_1920.jpg

A Dongdaemun Design Plaza (DDP) egyik fő különlegessége, hogy a világhírű építész, Zaha Hadid tervezte, és talán a város egyik leglátványosabb épülete. Az óriási intézmény 86.000 négyzetméterén érdekes térbeli megoldásokat láthatunk. A kulturális központ számos funkciót ellát: kiállítóterem, konferenciaterem, design labor, média központ, előadóterem, társalgó tér, valamint design vásár is található a belső terekben.

A Daelim Museum egy három intézményből álló szervezet (D Museum, D Project Space) elsődleges pillére. Saját filozófiájuk szerint a múzeum a mindennapokban megjelenő, "átlagos" művészetet kívánja közvetíteni, ezáltal inspirálva a látogatókat. A múzeum elődje 1993-ban nyitott meg Hallim Galéria néven, majd 1997-től az első fotográfiára specializálódott múzeumként működött Koreában. Mai nevét 2002-től viseli, gyűjteményezési és kiállítási körét pedig 2010-ben terjesztette ki a fotográfiáról számos egyéb művészeti műfajra. Ma már a legváltozatosabb design és művészeti témákkal találkozhatunk kiállításaikon, miközben folyamatosan bővítik határaikat, mindig nyitva a kortárs koncepciók és az új irányok felé.

A 2014-ben megnyílt National Hangeul Museum sokrétű gyűjteményében minden darab kötődik a logikája miatt gyakran méltatott koreai írásrendszerhez, a hangülhöz. A listánkon ez az egyetlen olyan múzeum, mely egy adott témára összpontosít, azonban médiumait és forrásanyagait tekintve nem kevésbé sokszínű. Elsődleges célkitűzésük az írásrendszer jelentőségének és értékének megmutatása, függetlenül attól, hogy a látogató érti vagy beszéli-e a koreai nyelvet. A kiállítások egyaránt fókuszálnak a történeti kontextusra, a hangül jelenlegi helyzetére, valamint bocsátkoznak előrejelzésekbe annak jövőjét illetően. A múzeum ugyan nem nagy, de rendkívül ötletesen ötvözi a régi relikviákat és dokumentumokat a kortárs médiumokkal.

A Seoul Arts Center komplexumban évente közel ezer zenei, opera-, tánc-, musical- és színjáték-előadást mutatnak be, valamint több mint 100 kiállítást és oktatási programot rendeznek, évi 2,5 millió látogatóval. Öt fő részlege van: az Operaház, a Hangaram Művészeti Múzeum, a Hangaram Design Múzeum, a Szöuli Kalligráfia Művészeti Múzeum és a Koncertterem. Utóbbi két részleget 1988-ban hozták létre. Ha valakit különösen érdekel a koreai, ázsiai kalligráfia, itt garantáltan megtalál mindent a témában. A Design Múzeum érdekessége, hogy 1999-es megnyitásakor ez volt az ország első ilyen tematikájú intézménye.

A Samsung Kulturális Alapítvány által üzemeltetett, 2004-ben megnyílt Leeum Museum of Art mára Dél-Korea egyik vezető múzeuma. A három, egyenként is igen impozáns épületből álló komplexum egyedi, széleskörű gyűjteményével egyaránt terjeszkedik térben és időben. Az OMA által tervezett épületben időszaki kortárs kiállítások, valamint média- és irodaterületek is találhatók. Az egyes számú épületben a tradicionális koreai művészetet tematizáló kiállítások, a 2-es számú épületben pedig koreai és nemzetközi kortárs művészek alkotásai kapnak helyet. “A múlton és jelenen alapuló jövő keresésével a Leeum kulturális térré, fúziós művészeti múzeummá kíván válni, amely időben és műfajban kommunikál az emberekkel” - írják honlapjukon.

A lista végén szintén egy több (összesen nyolc) részlegből álló komplexum – Seoul Museum of Art (SeMA) – áll, melyet "Szöul hálózati múzeumának" is neveznek. A SeMA célkitűzése, hogy inkluzívvá tegye a művészeti szcénát, elérhetőbbé és élvezhetőbbé a közönség számára. 1928-as alapítása óta a SeMA alkalmazkodik a kor változásaihoz és a művészeti trendekhez, és napról napra növekszik a Szöul-szerte található "fiókmúzeumok" révén. 

 

Szerző: Lukács Edit

Borítókép forrása: pixabay

Források: myartguides.com, showstudio.com, atlasobscura.com

thesoulofseoul.net, shift.jp.org, oma.com, ocula.com

Vissza a címlapra
Korea in Hungary

Előfutárok vagyunk, lelkesek, elkötelezettek és imádjuk, amit csinálunk, mert tudjuk, hogy az információkkal, amiket közzé teszünk, örömet szerzünk másoknak. A hallyu, vagy koreai hullám mára már kinőtte otthonát és nagyon sikeres terjeszkedésbe kezdett. Ezt a terjedést próbáljuk mi - a Korea in Hungary csapata - szélesebb ismeretanyaggal megtámogatni.
Reméljük, mindenki talál majd magának itt érdekes olvasnivalót! Kívánjuk, hogy a blogunkon keresztül még behatóbban sikerüljön megismerni e csodás országot, lakóit, a koreai nép kultúráját és szokásait.

Üdvözlettel:

A Korea in Hungary csapata

Legjobban pörgő posztok
Napi érdekes - 520
JTom • 8 nap
HIVATALOS: A Juventus menesztette Allegrit
Apuleius • 2 nap
A Salernitana elleni mérkőzés
Apuleius • 8 nap
Az Atalanta elleni mérkőzés
Apuleius • 4 nap
Nagy barbecue szósz teszt
Linda Morvai • 9 nap
Cikkek a címlapról
Egy budai templom, amire még Ferenc József is adott pénzt
A Svábhegyen álló plébániatemplom a maga nemében pazar épület, gyönyörű környezetben.
Miskolczi legendák
Négy miskolci legendát hoztam nektek mára. Megismerkedhettek a miskolci sárkány legendájával, majd ennek a folytatásával, a Mátyás király és a Szent György Lovagrend történetével. Ezután a miskolci kocsonyáé kész a főszerep, majd a Fekete kutya is színre lép. :)   Az avasi református templom sok…
>