A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

(POP)kultúra #4: Trónok harca és a régészet

2019. május 19. - Szolnoki Régészet

 

Gondolkodtál már azon, hogy a kitalált világokban játszódó fantasy filmek készítői honnan gyűjtenek ötleteket és inspirációt a szereplők öltözetéhez, ruhájához, ékszereihez, fegyvereihez és egyéb kiegészítőihez? Bizony sokszor merítenek tippeket a történelmünkből. A legutolsó Trónok Harca epizódban (8. évad 5. rész) például felfedezhetjük, hogy Daenerys Targaryen hű seregének tagjai, a Makulátlanok mind egy a késő bronzkori Közép-Európa területén használatos tömör markolatú, korongos végű tőrkardot hordanak az oldalukon.

 

1_tron.jpgRészlet a Trónok Harca című sorozatból. A Makulátlanok serege, oldalukon a bronzkori kardok ihlette fegyverrel.

Tovább

Egy új emberi faj a Fülöp-szigeteken?

 

Délkelet-Ázsia szigetvilága bolygónk talán egyik legsajátosabb és legizgalmasabb szeglete. Ez a szeglet nagyjából egy fél Európa méretű világrész, melyet a klíma, növény- és állatvilág mellett egyedi földrajzi adottságai is különlegessé tesznek. Hatalmas kiterjedt szigetrendszerek húzódnak a Szundák láncolata és a Csendes-óceán végtelen határai közt. Csak nagyságrendileg lássuk, Indonéziát nagyjából 17 ezer sziget alkotja, míg a Fülöp-szigeteket nagyjából 8 ezer. Ez a földrajzi mozaikosság erősen hatással van a különböző embercsoportokra is, amíg Indonéziában több mint 300 etnikai csoport és több mint 700 nyelv ismert, addig a Fülöp-szigeteken közel 200 nyelv és számtalan etnikai csoport fedezhető fel. Kétség kívül a térség adottságai egyedülállók, melyek sokszor igencsak megnehezítik a tudományos kutatásokat. Régészeti szempontból pontosan e mozaikosság miatt, vannak területek, amik teljes mértékben az ismeretlen homályába burkolóznak. Számunkra, Európában dolgozó régészek számára nehéz elképzelni, hogy földrészek teljes korszakairól nincs ismeretünk, nincsenek értékelhető leletek, vagy éppen több ezer négyzetkilométerről mindössze egy-két bizonytalan kontextusú tárgyat ismerhetünk. Ez a föld a mindennapos felfedezések Mekkája, ahol bármikor felbukkanhat egy olyan lelet, ami akár egész korszakok történelmét újraírhatja. Most egy újabb hír rázta meg a tudományos világot. A Fülöp-szigetek egyik távoli barlangjában feltehetően egy eddig ismeretlen emberi faj került azonosításra.

 

bones-philippines-cave-cousin-humans.jpg

 

Tovább

A kínai civilizáció hajnala: a késő neolitikum

Ásatási lehetőség Pingliangtai lelőhelyen

 

A szolnoki Damjanich János Múzeum és a Pekingi Egyetem (School of Archaeology and Museology, Peking University) 2012 óta működő csereprogramjának kínai lelőhelye ezúttal a késő neolitikum időszakára keltezhető Pingliangtai erődített telep. Ennek apropóján szedtük össze a kínai civilizáció hajnalaként emlegetett időszak legfontosabb jellemzőit, és mutatjuk be az idei ásatások célpontjaként szolgáló Pingliangtai néhány jellegzetességét, valamint az ásatás menetét.

 

bkvvwhi7d-vrqc9c_5cmtfx-wdjvtnycz7uatc-7ge0.jpg

Forrás

Tovább

ÁSATÁSI LEHETŐSÉG KÍNÁBAN 2019

HENAN TARTOMÁNY PINGLIANGTAI LELŐHELY 河南淮阳平粮台遗址

 

A Damjanich János Múzeum közreműködésével 2012 óta vesznek részt a Pekingi Egyetem régészhallgatói magyarországi feltárásokon, ez idáig mégis csupán korlátozott számú magyar diáknak volt módja Kínába látogatni. 2016-tól azonban – a csereprogram sikerén felbuzdulva – a kínai fél lehetővé tette, hogy Magyarország bármely régészeti tanszékének hallgatója számára elérhető legyen a kínai ásatás lehetősége.

 

beida.jpg

Tovább

A Hónap műtárgya a Damjanich János Múzeumban

Nagyrév–Zsidóhalom kora bronzkori temetőjének leletei

 

Nagyrév és környéke hosszú idő óta lakott. Kevesen tudják, de egykoron, a kora bronzkorban, a Kr.e. harmadik évezred végén, második évezred elején egy központi településnek adott otthont. Az emberek hosszú időn át laktak itt, házaikat meg-megújították, újra építették, aminek következményeképpen egy kisebb magaslat, ún. tell település alakult itt ki. Ezt a magaslatot ma Zsidóhalom néven ismerik a helyiek. A valaha itt élt emberek halottaikat a közelében lévő homokdombokon helyezték végső nyugalomra (1. kép).

 

1_2.BMP

Bronz tőr egy nagyrévi sírból

Tovább

Egy nem mindennapi kaland

Magyar régészhallgatók Kínában

 

Eddigi életem legmerészebb vállalkozása volt, mikor úgy döntöttem, pályázok a szolnoki Damjanich János Múzeum felhívására. A múzeum részéről évek óta hagyomány, hogy lehetőséget biztosítanak magyar régészhallgatóknak, hogy részt vegyenek a Pekingi Egyetem éves ásatási gyakorlatán. A program nemcsak abban segít, hogy rajta keresztül megismerhessünk egy teljesen más régészeti perspektívát, hanem egyúttal alkalmat biztosít, hogy – ha csupán egy kis időre is – egy számunkra idegen kultúra részeivé váljunk, új barátokat szerezzünk és egy életre szóló élménnyel gazdagodjunk.

 

the-great-wall-of-china-beautiful-stretch-with-no-tourists.jpg

A Nagy Fal egy szakasza
Forrás 

Tovább