A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Szolnoki Régészet

ÁSATÁSI LEHETŐSÉG KÍNÁBAN 2019

HENAN TARTOMÁNY PINGLIANGTAI LELŐHELY 河南淮阳平粮台遗址

2019. március 12. - Szolnoki Régészet

 

A Damjanich János Múzeum közreműködésével 2012 óta vesznek részt a Pekingi Egyetem régészhallgatói magyarországi feltárásokon, ez idáig mégis csupán korlátozott számú magyar diáknak volt módja Kínába látogatni. 2016-tól azonban – a csereprogram sikerén felbuzdulva – a kínai fél lehetővé tette, hogy Magyarország bármely régészeti tanszékének hallgatója számára elérhető legyen a kínai ásatás lehetősége.

 

beida.jpg

 

 A Pekingi Egyetem

Az 1898-as alapítású Pekingi Egyetem a Kínai Népköztársaság legrégebbi és egyben legnívósabb felsőoktatási intézménye, jellemzően hallgatói közül kerülnek ki a tudományos és politikai elit tagjai. A Times Higher Education honlap szerint az egyetem 2017-ben a nemzetközi felsőoktatási ranglista előkelő 29. helyét foglalja el.

eriltou.jpg

A Régészeti és Muzeológiai Tanszék megalapítása 1952-re, a kínai régészeti kutatások megindulásának kezdetére tehető. Jelenleg az intézményben folyik az 1,36 milliárd lélekszámú ország legkiemelkedőbb régészképzése.

Négy nagyobb tudományterületre koncentrál az oktatás: építészet; restaurálás és műemlékvédelem; muzeológia; régészet. Ennek megfelelően lehetőség van paleolitikum; neolitikum–Shang-és Zhou-dinasztiák kora; Han-Tang-Song-és Yuan-dinasztiák kora; Selyemút régészete; építészet; muzeológia; archeometria; örökségvédelem; műtárgyvédelem; vallásrégészet és kerámia szakirányokra specializálódni.  

 

A lelőhely bemutatása

Pingliangtai Pekingtől csaknem 800 km-re, a közép-kínai Henan tartomány szívében helyezkedik el, Huayangxian 淮阳县 várostól mintegy 4 km-re, délkeletre.

A lelőhely egy 5 hektáron elterülő erődített, többrétegű telep, melynek feltárásait 1979/1980-ban kezdte meg a Henan Tartományi Régészeti Kutatóintézet河南省文物考古研究院.

Keltezését tekintve öt különböző fázis határozható meg, a késő Dawenkou periódustól az Erlitou-kultúráig (Kr. e. 3000–Kr. e. 1500), amely a meglehetősen sajátos kínai régészeti periodizáció eredményeként Kína késő neolitikumának felel meg.

A telepet 185 méter hosszúságú, 8–13 méter széles és 3 méter magas erődítés szegélyezi, amely mintegy 3,5 hektárnyi területet zár közre. A központi területen földalatti csatornarendszer, téglafalazású, felmenőfalú, szabályos sorokba rendeződő épületek, égetőkemencék, tárolóvermek és gyermeksírok helyezkednek el.

A Pekingi Egyetem Régészeti Tanszéke 2013 óta szervez tanszéki ásatásokat a lelőhelyre, a megkutatott terület mintegy 4 hektárt érint.

 

kinia_cserep.jpg

 

Jelentkezési feltételek

Az ásatásra talpraesett, ásatási tapasztalattal rendelkező régészhallgatók jelentkezését várják. A korábbi kellemetlen tapasztalatokat elkerülendő, rugalmas, nyitott, lelkes diákokra számítanak, nagyfokú kalandvággyal, akik megfelelő színvonalon képviselik egyetemüket és Magyarországot. Kommunikációs szintű angol nyelvtudás szükséges.

Összesen 4 hallgató fogadására van lehetőség, lehetőleg 2 fős turnusokban. Ideális estben az első turnus szeptember végén, a második október végén érkezhetne, de a kínai fél e tekintetben rugalmas. Az ásatáson tölthető idő maximum 1 hónap, de lehetőség van rövidebb intervallumra (1–2 hét) is.

A Pekingi Egyetem fedezi a pingliangtai szállás, valamint a teljes ellátás, belföldi utazás és 3 (tetszőlegesen választott) Pekingben töltött nap szállásának költségeit. Az utazó félre hárul a repülőjegy és vízum költsége.

A kínai fél 2019. április 20-át határozta meg jelentkezési határidőként.

 

További információ:

kinaicsereprogram@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr214684248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása