A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Ásatási lehetőség az első császár városában

SHAANXI TARTOMÁNY QINYONGCHENG LELŐHELY 陕西凤翔秦雍城遗址

2018. március 22. - Szolnoki Régészet

A Damjanich János Múzeum közreműködésével 2012 óta vesznek részt a Pekingi Egyetem régészhallgatói magyarországi feltárásokon, ez idáig mégis csupán korlátozott számú magyar diáknak volt módja Kínába látogatni. 2016-tól azonban – a csereprogram sikerén felbuzdulva – a kínai fél lehetővé tette, hogy Magyarország bármely régészeti tanszékének hallgatója számára elérhető legyen a kínai ásatás lehetősége.


5_20111220122052.jpg

 

 A Pekingi Egyetem

Az 1898-as alapítású Pekingi Egyetem a Kínai Népköztársaság legrégebbi és egyben legnívósabb felsőoktatási intézménye, jellemzően hallgatói közül kerülnek ki a tudományos és politikai elit tagjai. A Times Higher Education honlap szerint az egyetem 2017-ben a nemzetközi felsőoktatási ranglista előkelő 29. helyét foglalja el.

A Régészeti és Muzeológiai Tanszék megalapítása 1952-re, a kínai régészeti kutatások megindulásának kezdetére tehető. Jelenleg az intézményben folyik az 1,36 milliárd lélekszámú ország legkiemelkedőbb régészképzése.

Négy nagyobb tudományterületre koncentrál az oktatás: építészet; restaurálás és műemlékvédelem; muzeológia; régészet. Ennek megfelelően lehetőség van paleolitikum; neolitikum–Shang-és Zhou-dinasztiák kora; Han-Tang-Song-és Yuan-dinasztiák kora; Selyemút régészete; építészet; muzeológia; archeometria; örökségvédelem; műtárgyvédelem; vallásrégészet és kerámia szakirányokra specializálódni. 

Honlap: http://web5.pku.edu.cn/kaoguen/

 

A lelőhely bemutatása

Zhouyuan Pekingtől több, mint 1000 km-re, a közép-kínai Shaanxi tartomány szívében helyezkedik el, Baoji 宝鸡市 várostól mintegy 30 km-re, északkeletre. A híres agyaghadseregtől nem egészen kétórányira.

A lelőhely 11 km²-en terül el, melyet az írott források a Qin-állam egyik legjelentősebb városaként tartanak számon. A Hadakozó fejedelemségek időszakától a település mind adminisztratív, mind kulturális tekintetben fontos szerepet töltött be, s Qin Shi Huangdi központosító törekvéseinek komoly bázisául szolgált.

A területen az első kisebb régészeti munkálatok már az 1950-es években megkezdődtek, 1988-ban pedig kiemelten védett nemzeti lelőhellyé nyilvánították.

Ez idáig több, mint húsz épületmaradványt tártak föl, köztük oszlopsorral és változatos tetőszerkezettel ellátott konstrukciókat, palotakomplexumokat, kapukat, szentélyeket. A délnyugati körzetben elterülő temető, mely a Hadakozó fejedelemségek időszakától indul, számos előkelő, fa sírszerkezettel ellátott temetkezést tartalmaz. A mellékletek között arany, bronz, vas, csont, és kerámia leletek sokasága került felszínre, melyek közül kiemelkednek a rituális jáde és aprólékos kidolgozású lakk tárgyak, valamint agyagszobrok.

 

kinaiasatas20181.jpg

 Jelentkezési feltételek

Az ásatásra talpraesett, ásatási tapasztalattal rendelkező régészhallgatók jelentkezését várják. A korábbi kellemetlen tapasztalatokat elkerülendő, rugalmas, nyitott, lelkes diákokra számítanak, nagyfokú kalandvággyal, akik megfelelő színvonalon képviselik egyetemüket és Magyarországot. Kommunikációs szintű angol nyelvtudás szükséges.

Összesen 4 hallgató fogadására van lehetőség, lehetőleg 2 fős turnusokban. Ideális esetben az első turnus szeptember közepén/végén, a második október közepén/végén érkezhetne, de a kínai fél e tekintetben rugalmas. Az ásatáson tölthető idő maximum 1 hónap, de lehetőség van rövidebb intervallumra (1–2 hét) is.

A Pekingi Egyetem fedezi a qinyongchengi szállás, valamint a teljes ellátás, belföldi utazás és 3 (tetszőlegesen választott) Pekingben töltött nap szállásának költségeit. Az utazó félre hárul a repülőjegy és vízum költsége.

A kínai fél 2018. május 5-ét határozta meg jelentkezési határidőként.

 

További információ:

Hoppál Krisztina, PhD
a kínai–magyar régészeti csereprogram koordinátora
Damjanich János Múzeum, Szolnok
hoppalkriszti85@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr1513765768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.