A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Szolnoki Régészet

Jean-Baptiste Du Halde (1674-1743) A Kínai Birodalom és Tatárföld földrajzi, történeti, kronológiai, politikai és fizikai leírása 1735

Fordította: Lévai Dániel

2017. január 25. - Szolnoki Régészet

A teáról

 

Egy másik növény, amely orvosságként használatos

 

            A levelet, amelyet teának hívunk, csakúgy mint a Fó kien tartományban, az összes többi tartományban is Csá néven ismerik. Az európaiak azért ezt a nevet adták ennek a levélnek, mert az első európai kereskedők Japánba tartó útjaik során a Fó kien tartományon keltek át, így onnan ismerték meg a növényt.

            A kínaiak különböző neveket adtak a különböző időkben szüretelt teáknak, például: ku csá, ku, se, ming, kié. Azt a csát, amelyet az idény elején szüretelnek, csának hívják, amelyet az idény vége felé, azt mingnek.

 

teaabr1_1.jpg

 

Magyarázatok különböző szerzőktől                                                                                                  

 

            Csin Nong ezeket írja a Csu kingben: a tea az I cseu és a Csan ling területén, az ösvények szélein nő, a növény még a legkeményebb teleket is átvészeli. A harmadik hold harmadik napján összegyűjtik a leveleket, majd kiszárítják.

            Kong ezt írja: a tea a Csan tongban nő, délen, a párás völgyekben.

            Ko pu könyvében azt olvashatjuk: a c levelek télen is a bokron maradnak; megfőzhetjük, és készíthetünk belőlük erőlevest.

            Szong azt írja: manapság teacserjéket a Fó kien, Cse kiang, Kiang szi, Hu kang tartományokban, Hoai nan országában és a hegyek közt találhatunk. A cserjék leveleit a tavasz közepén szüretelik, ekkor még a levelek nagyon zsengék. Átgőzöljük őket, majd leöntjük róla a kesernyés vizet. Ezután kiszárítjuk, porrá őröljük, és teaként fogyasztjuk. Ez a módszer nincsen összhangban a korábbi módszerekkel.

            Lon ju az Értekezés a teáról művében ezeket írja: a délen növő tea a legjobb. A fácska, melyen a tealevél van, egy-két láb magas, de Csan szi, Csang tong, Sze Csuán tartományokban húsz-harminc lábnál magasabb teafák is vannak. Némelyik teafa törzse olyan vastag is lehet, hogy két ember sem éri körbe – ám ezeket kivágják, mivel már haszontalanok. Virága a jázminéhoz hasonló, azzal a különbséggel, hogy felül és alul is hat-hat levele található. Kis gyümölcsöt terem, amelynek mérete és alakja egy kisebb almáé, de az íze a szegfűszegéhez hasonló. A gyökere olyan, mint a barackfáé – köves földön nő a legjobb, sárga földön nő a rosszabb tea. Úgy ültetjük, mint az uborkát vagy a tököt, és három évvel később már lehet szüretelni.

            A legjobb tea a fa szívében nő, azon a részén, amelyet a legtöbb napsütés éri, színe már lilásba csap át. A teljesen zöld levelek már rosszabb minőségűek. Az a tea legjobb, amelynek a levelei hosszúak és szélesek. Rosszabb minőségűek azok a levelek, melyek rövidek és vékonyak. A csavarodott levelek a legjobbak, a teljesen kifeslett levelek a legrosszabbak.

            A második, harmadik, negyedik hold alatt a tealevelek négy-öt hüvelyk hosszúak, ha a növény köves földbe van ültetve. A zsenge leveleket kora reggel érdemes leszüretelni, napkelte előtt, amikor még harmatosak a levelek; a tealevelek a fa közepéből nőnek ki, három, négy, vagy öt ágon. Leszedés után a leveleket gőzfürdőbe kell rakni, majd ki kell szárítani. Ezután ezer és tízezer különböző néven, különböző módon lehet elkészíteni.

            Az igazi tea hideg minőségű.[1] Ez alól csupán a Ja Cseu tartományban található Mong csan hegyen[2] növő tea a kivétel, amely közepesen meleg minőségű,[3]és orvosságként használják.

            Mao ven szi a következőket írja egy csáról szóló értekezésében: a Mong san hegynek öt csúcsa van, amelyeken mindig vannak teafák. A középső csúcsot Sang ceng fongnak hívják, amelyet egy rég beteg bonc[4] lakott, aki hideg betegségben szenvedett. Ez a bonc egy nap találkozott egy öregemberrel, aki azt mondta neki: ahhoz, hogy összegyűjtse a Mong san hegy csúcsán lévő tealeveleket, a tavaszi napéjegyenlőség előtt vagy után pár nappal kell mennie, amikor az első mennydörgést meghallotta. Ezután gyűjtsön össze annyi embert, amennyit csak tud, és három nap alatt gyűjtsenek össze annyi tealevelet, amennyit csak tudnak.

            Ebből a teából egy uncia, elkeverve ugyanarról a hegyről származó forró vízben, orvosság mindenféle nehezen gyógyítható betegségre. Két unciával megvédhetjük magunkat az új betegségekkel szemben. Három unciával megerősíthetjük húsunkat és a csontjainkat, négy uncia elfogyasztása után pedig valódi Tí szienné, azaz örökkévaló földi lénnyé válhatunk.

            Ez a bonc megfogadta az öregember tanácsát, összegyűjtött néhány unciányi tealevelet, és még mielőtt az egészet megitta volna, tökéletesen felgyógyult a betegségéből. Azóta folyamatosan járnak az emberek a tealeveleket összegyűjteni a hegy másik négy csúcsára.

 15844233_1801219000130250_57178408074813753_o.jpg

 

Recept lelki kimerültségre és fejfájásra

 

            Vegyük a legjobb porrá őrölt teát és csináljuk belőle egy sűrű szirupot, töltsük ki egy agyagcsészébe és fordítsuk fejjel lefelé. Vegyünk 40 szemnyi Pá teút: pörköljük meg kétszer a felfordított csésze alatt, szárítsuk meg, hűljön ki, ezután morzsoljuk úgy össze, hogy a tésztáéra hasonlítson az állaga. Adagonként egy mogyorónyi mennyiségűt kell belőle használni, a porrá őrölt teához kell hozzáadni, fel kell őket forralni, a beteg így étkezés után fogyaszthatja.

 

Recept Lí círe, vagy lázzal és véres széklettel kísért tenesmusra[5]

 

            Meng can azt írja: a hideg és meleg tenesmus gyógyítható a következő a módon elkészült teával. Egy fél kiló jó minőségű teát kell venni, megpörkölni tűz fölött, majd porrá kell őrölni. Ebből sokat véve felforraljuk egy-két csésze vízben, majd így itatjuk meg a beteggel.

 

Egy másik recept Tong csí néven

 

            Használjunk Lá csá fajtájú teát ehhez a recepthez. Ha a széklet vöröses, akkor a teát fel kell forralni mézes vízben és úgy kell adni a betegnek. Amennyiben a széklet nyálkás, akkor héjastól felaprított zöld gyömbérrel kell felforralni, úgy, hogy a víz ellepje. Két-három alkalmazás után a beteg meggyógyul.

 

Egy másik kiváló recept, King jen néven

 

            A Lá csá teát használjuk a recepthez. Két unciányi vagy két táelnyi súlyú tea kell hozzá, hét kondorin[6] súlyú Tan tyien és egy tengeri kagylónyi szezámolaj. Ezeket mind itassuk meg a beteggel. Pillanatokkal később hasi fájdalmai lesznek, bőségeset székel és a betegsége elmúlik.

 

Másik recept

 

            A Lá csá teát használjuk a recepthez. Vegyünk porrá őrölt teát, és csináljuk belőle drazsékat fehér szilva héjából. Ha a tenesmus meleg, akkor édesgyökérfőzettel vegyük be. Ha a tenesmust hideg betegség okozza, akkor feketeszilva-főzettel vegyük be. Alkalmanként körülbelül száz drazsét adjunk a betegnek.

 

Másik recept

 

            Vegyünk Fó kien teát, főzzük meg ecetben, majd itassuk meg a beteggel, és hamarosan meggyógyul.

 

Recept végbélsipoly kezelésére

 

            Ha a betegséget rossz szelek, nyers vagy hideg dolgok szájba vétele, sült hús, étel-ital túlzott fogyasztása, a belek felmelegedése és gyomorfájdalmak, amelyek miatt a betegben túltengenek a keserű nedvek, és a táplálék nem marad meg a betegben, ha a hányást véres széklettel kíséri; a beteg állandó fájdalmat érez a köldökénél, és folyamatos a székelési ingere, vagy ha túlzásba vitte a borfogyasztást, ha vért veszít bármilyen módon, akkor a betegséget a következő recepttel lehet meggyógyítani:

            Vegyünk fél font porrá őrölt teát öt szemnyi tűzön pörkölt Pe jó ciennel (a fa termésével). Alkalmanként a fenti adag két tizedét adjuk a betegnek rizsfőzettel naponta kétszer.

 

Recept visszatérő szívfájdalomra

           

            Azok, akik már tíz-tizenöt éve küzdenek ezzel a betegséggel, csupán Hú kang teát kell főzniük kiváló minőségű ecettel jól összekeverve:  a betegnek adva jó orvosságnak bizonyul.

 

Recept gyermekszülés utáni székrekedésre

 

            Körülbelül száz drazsényi porrá őrölt Lá csát kell elkeverni hagymafőzetben. A rebarbara gyorsan ható orvosság. Ilyen betegségek esetén, gyorsan ható orvosságokat használva százból egy beteg sincs, aki ne érezné magát jobban.

011_1.jpg 

 

Recept derékfájással kísért vesefájdalomra

 

            Öt kis csészényi teába tegyünk két kis csésze ecetet, és ezt itassuk meg a beteggel.

 

Recept mindenféle mérgezésre

 

            Vegyünk Já csá teát és ugyanannyi kálitimsót. Keverjük őket össze és nyeljük le hideg vízzel.

 

Recept fekete himlő okozta viszketésre

 

            Teát perzselünk a szobában óránként és bent tartjuk a füstöt.

 

Recept nyálkás torokra

 

            Vegyünk egy uncia rügyező teát és ugyanannyi Csí cét (mandulafajta). Főzzük ezeket össze és egy nagy csészényivel adjunk a betegnek. Az orvosság eltünteti a visszatérő nyálkásodást.

 

Recept szívbetegségekre és hányingerre

 

            Vegyünk egy tized unciányi porrá őrölt teát és forraljuk fel vízben. Adjunk hozzá egy tized unciányi porrá őrölt gyömbért, adjuk be a betegnek, és ő meggyógyul tőle.

 

Recept székrekedésre

 

            Vegyünk egy nagy csészényi teát egy kis kandiscukorral. Tegyük ki éjszakára a szabadba, hogy reggelre harmatos legyen, és ezután adjuk a betegnek. A terhes nőknek vigyázniuk kell ezzel a recepttel, rájuk nézve veszélyes lehet.

 

Recept száraz köhögésre, rekedtségre

 

            Ha a beteg nem tud aludni, vegyünk egy unciányi jó minőségű, porrá őrölt teát, adjunk hozzá egy unciányi porrá őrölt Pé kjang cánt. Keverjük össze őket egy kis csésze meleg vízben. Amikor a beteg alváshoz készülődik, öntsük le a keveréket még egy kis meleg vízzel, és itassuk meg vele.

 

 

            A teaszemekről

 

            Tulajdonságai

 

A teaszemnek édes az íze, hideg minőségű, enyhén mérgező. Meg tudja gyógyítani a köhögést és az asztmát. Megtisztítja a nyálkás torkot. Ruhatisztításra is használhatjuk, kiszedi az legtöbb foltot, beleértve az olajos foltokat is. A következő receptek Sé csintől származnak.

 

            Recept légzési nehézségekkel kísért asztmára

 

Amikor a beteg köhög, vegyünk ugyanannyi teát és Pe hót, őröljük ezeket porrá, csináljunk belőle labdacsokat, és ebből adjunk a betegnek tizenhetet, friss vízzel.

 

            Recept orrdugulásos asztmára

 

Vegyünk egy kevés vizet, melyben előzőleg No mi rizst áztattunk. Törjük bele a teamagokat, a keveréket csepegtessük a beteg orrába, majd a beteg szívja fel a vizet az orrán keresztül, és tartsa vissza a lélegzetét. Ezután adjunk a szájába egy bambuszrudat, és látni fogjuk, ahogy a fehér váladékot kifújja a száján keresztül. Két-három alkalmazás után a betegség elmúlik.

 

            Recept fülzúgásra

 

Vegyünk szárított fehér hangyákat, lehetőleg a nagyobb fajtából, keverjük el teamagokkal, őröljük ezeket porrá, majd fújjuk bele a beteg orrlyukaiba. Az orvosság jól hat.

 

[1]    Az antik és középkori orvoslásban megkülönböztettek hideg és meleg minőségű anyagokat, aszerint, hogy melyik őselem dominál bennük. A hideg minőségű anyagok domináns őselemei a víz és a föld.

[2]    Ez a hegy a Csan tong tartománynak a Cing csó fu területén van

[3]    A meleg minőségű anyagokban a tűz és a levegő a domináns őselem.

[4]    Buddhista szerzetes

[5]    Fájdalmas székelés

[6]    Súlymértékegység, amit a kereskedelemben használtak nemesfém mérésére

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr1812156291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása