A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Szolnoki Régészet

Kunszentmárton – Gyalu-puszta II. Neolit településének leletei

2017. július 11. - Szolnoki Régészet


A frissen elindult 44-es út ásatások során Gyalu-puszta II. lelőhelyen egy nagyméretű, intenzív újkőkor végi (Tisza-kultúra I.e. 4990-4450) települést tártunk fel.A két évvel ezelőtti próbaásatás eredményeivel együtt több mint 400 jelenséget találtunk. Ezek nagy része sekély gödör alj, több nagyméretű agyagnyerő gödörrel és ezek között felszíni cölöpszerkezetes házakat fedeztünk fel.



A településen a nagy mennyiségű házi kerámia mellett igen sok díszített töredék került elő, amelyek a kultúra jellegzetes bekarcolt motívumait mutatják. Több ilyen edény is restaurálásra került a próbaásatás anyagából, amelyek jól mutatják, hogyan nézett ki egy ilyen edény amikor még használatban volt.
Másik jellegzetes agyagtárgy fajta, amit találunk, a nehezékek.
Kerámián túl csont és kő eszközöket is előkerültek. Ezek közül kiemelkedik két agancs eszköz. A szakállas szigony eddig egyedi a múzeum gyűjteményében.

Mali Péter 
régész

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr9912657785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása