A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Szolnoki Régészet

ÁSATÁSI LEHETŐSÉG KÍNÁBAN 2017

SHAANXI TARTOMÁNY ZHOUYUAN LELŐHELY 陕西省周原遗址

2017. május 05. - Szolnoki Régészet

A Damjanich János Múzeum közreműködésével 2012 óta vesznek részt a Pekingi Egyetem régészhallgatói magyarországi feltárásokon, ez idáig mégis csupán korlátozott számú magyar diáknak volt módja Kínába látogatni. 2016-tól azonban – a csereprogram sikerén felbuzdulva – a kínai fél lehetővé tette, hogy Magyarország bármely régészeti tanszékének hallgatója számára elérhető legyen a kínai ásatás lehetősége.

kinai_asatas_20171_kicsi.jpg

Az egyetem

Az 1898-as alapítású Pekingi Egyetem a Kínai Népköztársaság legrégebbi és egyben legnívósabb felsőoktatási intézménye, jellemzően hallgatói közül kerülnek ki a tudományos és politikai elit tagjai. A Times Higher Education honlap szerint az egyetem 2017-ben a nemzetközi felsőoktatási ranglista előkelő 29. helyét foglalja el.

A Régészeti és Muzeológiai Tanszék megalapítása 1952-re, a kínai régészeti kutatások megindulásának kezdetére tehető. Jelenleg az intézményben folyik az 1,36 milliárd lélekszámú ország legkiemelkedőbb régészképzése.

Négy nagyobb tudományterületre koncentrál az oktatás: építészet; restaurálás és műemlékvédelem; muzeológia; régészet. Ennek megfelelően lehetőség van paleolitikum; neolitikum–Shang-és Zhou-dinasztiák kora; Han-Tang-Song-és Yuan-dinasztiák kora; Selyemút régészete; építészet; muzeológia; archeometria; örökségvédelem; műtárgyvédelem; vallásrégészet és kerámia szakirányokra specializálódni.

Honlap: http://web5.pku.edu.cn/kaoguen/

Az ásatás

Zhouyuan Pekingtől több mint 1000 km-re, a közép-kínai Shaanxi tartomány szívében helyezkedik el, Baoji 宝鸡市 várostól mintegy 10 km-re, nyugatra. A híres agyaghadseregtől nem egészen kétórányira.

A lelőhely 33 km²-en terül el, melyet északról a Qishan-hegy, délről pedig a Weishui-folyó határol.Az írott források szerint a terület a Kr.e. 12. század és a Kr.e. 11. század között a Zhou állam fővárosa volt, és egészen a Kr. e. 8. századig fontos szerepet töltött be a Nyugati Zhou-dinasztia történetében.

A nagyfelületű feltárásokat 1976-ban kezdte meg a Kínai Tudományos Akadémia Régészeti Intézete 中国科学院考古研究所, a Pekingi Egyetem és a Shaanxi Tartományi Régészeti Intézet 陕西省考古研究院, valamint az Északnyugati Egyetem西北大学, melyek során számos jóslócsont, rituális bronzedények és egyéb tárgyak kerültek elő. Az ásatások több csontfeldolgozó műhelyt, épületmaradványokat és tárolóvermek sokaságát hozták felszínre. Az egyik legérdekesebb felfedezés pedig egy 32,5x43,5 m kiterjedésű, kapuval és vízvezetékrendszerrel ellátott konstrukció, amely feltehetőleg uralkodói/rituális központként értelmezhető.

 

Jelentkezési feltételek

Az ásatásra talpraesett, ásatási tapasztalattal rendelkező régészhallgatók jelentkezését várják. A korábbi kellemetlen tapasztalatokat elkerülendő, rugalmas, nyitott, lelkes diákokra számítanak, nagyfokú kalandvággyal, akik megfelelő színvonalon képviselik egyetemüket és Magyarországot. Kommunikációs szintű angol nyelvtudás szükséges. 

Összesen 4 hallgató fogadására van lehetőség, lehetőleg 2 fős turnusokban. Ideális esetben az első turnus szeptember közepén/végén, a második október közepén/végén érkezhetne, de a kínai fél e tekintetben rugalmas. Az ásatáson tölthető idő maximum 1 hónap, de lehetőség van rövidebb intervallumra (1–2 hét) is.

A Pekingi Egyetem fedezi a zhouyuani szállás, valamint a teljes ellátás, belföldi utazás és 3 (tetszőlegesen választott) Pekingben töltött nap szállásának költségeit. Az utazó félre hárul a repülőjegy és vízum költsége.

A kínai fél 2017. június 5-ét határozta meg jelentkezési határidőként.

 

További információ:

Hoppál Krisztina, PhD
a kínai–magyar régészeti csereprogram koordinátora
Damjanich János Múzeum, Szolnok
hoppalkriszti85@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr6212483771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása