A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Szolnoki Régészet

Szarmaták és gepidák Törökszentmiklóson

Birodalmak Peremén című kiállítás a törökszentmiklósi Butyka Béla Helytörténeti Gyűjteményben

2017. április 26. - Szolnoki Régészet

A jelenleg bemutatásra kerülő anyag kisebb változtatásokkal volt látható a tiszapüspöki Helytörténeti Gyűjtemény és Könyvtár kiállítótermében, a szolnoki Damjanich János Múzeumban a Régészet Napja alkalmából és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeumban, majd legutóbb a kisújszállási Morgó Csárdában. Mind a négy korábbi helyszínen a bemutatott kollekció magját az M-4-es út 2014-2015-ben végzett megelőző feltárásai során előkerült emblematikus leletek alkották kiegészülve a 2015 nyarán feltárt nagy visszhangot kiváltott 95 síros gepida temető leleteinek egy kis részével. Szolnokon ezt a kört tovább bővítettük az 1950-es években Szolnok – Szandaszőlős határában feltárt 253 sírt számláló nekropolisz leleteivel és egyéb Szolnok környéki kulcslelőhelyek szebb tárgyaival (Rákóczifalva – Bivaly tó, Szolnok – Zagyvapart, Törökszentmiklós – Hunyadi utca, stb…). Kunszentmártonban a kiállítás súlypontjait áthelyeztük, az M-44-es út tervezett szakaszán végzett próbaásatások leleteivel és a római-antik időszak kiegészült neolitikus, bronzkori és középkori emlékekkel is. Jelenleg Törökszentmiklóson a korábbi négy kiállításból gyúrtunk össze egy ötödiket sőt még újabb szarmata edények kerülnek bemutatásra egy korábbi, de annál jelentősebb szarmata lelőhely anyagából.

11.jpg

A központi témát továbbra is a „birodalmak peremén” jelige adja. A legkorábbi emlékeket a tiszapüspöki római kori szarmata leletek alkotják, ezek leginkább a Kr. u. 3-4 század közé keltezhetőek. A kiállított tárgyakból megismerhetőek a szarmata fazekasság legkedveltebb edénytípusai és technikái az egyszerű kézzel készített durva házi kerámiától a jó minőségű fazekas termékig. A korszak egy érdekes csoportját azok az edények, edénytöredékek alkotják, melyek a kereskedelem révén érkeztek a Római Birodalom területéről a Közép-Tisza-vidékre.

0463_intro01_1.jpg

Ez a jól körülhatárolható csoport az un. terra sigillaták (Drag 37, Darg 30, stb típusok…). A kiállított tárgyak között több ilyen tárgy is megtekinthető. Közös jellemzőjük, hogy magas minőségi elvárásoknak kell megfelelniük, így jó minőségű termékekről van szó. Felületüket egy sötét vörös, bordó bevonat un. szlip borítja, valamint gyakran domború reliefminták díszítik, melyek skálája igen változatos lehet. Akár harci jelenetet, kocsiversenyt vagy vadászatot is felfedezhetünk rajtuk az szokásos építészeti dísztagozatok és tojássor minták között. A kerámiatárgyak mellett egyaránt megtekinthetőek római ezüstpénzek, szarmata tükrök, bronz és ezüst fibulák is. A kiállítás egyik központi eleme a 2015-ben Kunszentmárton határában feltárt gazdag szarmata nő sírja, melyben majd’ egy tucat ezüst ékszer volt elhelyezve.

A kiállítást megnyitja:

Dr. Tárnoki Judit

régész, osztályvezető

Damjanich János Múzeum 

2017.04.26. szerda, 17 óra 

 


A kiállítás megtekinthető:

2017.04.26-2017.07.07. között

5200 Törökszentmiklós, Almásy út 20. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr3112453451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása