A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Szolnoki Régészet

Így pusztítsd a régészeti emlékedet!

2017. február 03. - Szolnoki Régészet

 

Olvastam Kovács Olivér gondolatébresztő sorait, mely Így pusztítsd a műemlékedet! címmel jelent meg a muemlekem.hu oldalán:

http://muemlekem.hu/magazin/igy_pusztitsd_a_muemleked_publicisztika

 

Mit mondjak, szárnyakat kaptam! Azonnal felismertem a lehetőséget a régészeti emlékek – elsősorban lelőhelyek – művészi pusztítására való adaptálásban, melyet most meg is osztok veletek. 

Régészeti lelőhelyet nagyon könnyen lehet pusztítani, néha sokkal egyszerűbb, mint a műemlékeket, ezért a távlatok is szélesebbek – ez mindenképp jó hír minden elkötelezett pusztító számára. 

012-700x.jpg

A magyar nemzet és az emberiség pótolhatatlan öröksége 

Első feltétel: ne vegyél róla tudomást! Még ha tudod is, hogy ott van, ne gondolj rá! A közöny – hasonlóan a vízhez – hosszú távú, lassan megtérülő, de bombabiztos megoldás. Ez a magánemberek fegyvere – de magánember közel tízmillió van, míg múzeumi szakember alig pár ezer, biztos lehetsz benne, hogy te állsz nyerésre! Tehát ha szántás vagy bármilyen földmunka során régészeti tárgynak tűnő izét látsz kifordulni a földből, rúgd arrébb! Nehogy már bejelentsd a múzeumnak, mert a végén még odabóklászik valami régész és elvész évek áldozatos semmittevése! 

Építkezz illegálisan! Eszedbe ne jusson engedélyt kérni, mert még valami hivatal beleugat és felszólít rá, hogy munkádat jelentsd be a múzeumnak, aki kiküldi a megfelelő szakembert és újra csak az a helyzet áll elő, hogy nem tudod istenáldotta tehetségedet megmutatni a közöny iránt. 

Van építései engedélyed? Hát, ezt elszúrtad! Ekkor már csak azt teheted, hogy későn szólsz a múzeumnak, akkor, amikor már rég kiástad, le is betonoztad, sóval be is hintetted. De ennek is megvan a maga varázsa, így végignézheted, ahogy a régész sírva tépi a haját. Félned abszolúte nem kell, az örökségvédelemnek még akkora érdekérvényesítő képessége sincs, mint az állatvédelemnek: egy kutya halálra kínzásáért se kapsz felfüggesztett ejnye-bejnyénél többet, régészeti lelőhely pusztításán meg csak kacag a bíróság. 

retegek_3.jpg

Régészeti jelenségek a talajban, gyakran a felszínen (pl.:http://index.hu/tudomany/2016/08/11/rendkivuli_hun_leletet_talalt_egy_turazo/)

 

Illegális fémkeresőzz vagy fosztogass! Magánemberként ezek a leghatásosabb fegyvereid. Lopakodj ki a határba, és egy éjszaka alatt áss annyi lukat, amennyit csak tudsz! Túrj össze mindent, szedj ki mindent, ami a kezedbe kerül! Munkádban légy módszeres és alapos! Minél mélyebbre ásol, minél nagyobb területet bolygatsz, annál sikeresebb leszel a pusztításban. Lehetőség szerint kiemelten védett lelőhelyet keress, mert semmi értelme közepes értékeket fosztogatni, nagyvadra kell menni!

Bár így roppant hatékony lehetsz, azt is tudnod kell, hogy ez azért veszélyes! Ha meglát valamilyen hivatalos ember (mezőőr, természetőr, elszánt tulajdonos), akkor könnyen megkaphatod, hogy vasvillával kergetnek vagy a rendőrt is rád hívják. De ez ne szegje kedved, hiszen te mindig többen leszel, mint az a maroknyi szerencsétlen, aki feladatul kapta a régészeti lelőhelyek védelmét. 

Be kell neked vallanom, a fent felsoroltak csak kisipari, egyéni megoldások a pusztításhoz. Ideig-óráig működnek, de nem elég hatékonyak. Ahhoz, hogy igazán nagy volument, valódi pusztítást és ezáltal örökre szóló eredményt érhess el, légy törvényalkotó! Itt távlataid határtalanok, kiélheted minden eredendő hajlamodat a tökéletes nihil iránt.

 illegal.jpg

Utópia: a lelőhelyeket fosztogató illegális fémkeresős felelősségre vonása 

 

Szervezd át a múzeumot! Lehetőség szerint évente teremts új feltételeket, a múzeumokat dobáld a fenntartók között, mint a forró krumplit! Minimum fél évente változtasd a törvényi hátteret, írd át gyökeresen! Hagy kavarodjanak bele, rakd őket körül teljesíthetetlen, szerencsés esetben egymásnak ellentmondó és értelmezhetetlen paragrafusokkal! Végezetül küldd rájuk az Állami Számvevőszéket, akik sátáni mosollyal meg fogják találni a visszaéléseket: hogy a múzeumnak nincs szabályzata a stratégia tervről vagy a fenntartó nem csinált nekik új, módosított Alapító Okiratot (arra a fél évre, míg hozzá tartozott). Tedd közzé az ÁSZ vizsgálatot olyan tálalásban, mintha a szicíliai maffia leányvállalatát leplezted volna le! Nehogy eláruld, hogy évtizedek alatt súlyosan alulfinanszíroztad őket, akadályoztad a szakember-utánpótlást, elhanyagoltad a felújítást és a minimális fejlesztést és általában rájuk se fütyültél! Higgye csak a közvélemény, hogy szabályos bűnbarlangot fedeztél fel – amit ugyan te nem működtettél megfelelő módon, de erről mélyen hallgass! 

allamiszamvevoszek.jpg

Súlyos visszaélések és szabálytalanságok a múzeumoknál! Valóban?
(http://www.aszhirportal.hu/hu/hirek/sulyos-szabalytalansagok-a-muzeumoknal)

 

Ha a múzeumokat így kivégezted, koncentrálj végső célodra, a régészetre! Ne feledd: ha régészetet nem döngölöd a földbe, semmit sem tehetsz a lelőhelyek pusztításáért! Önmagában a múzeum kinyírása nem elegendő! Hatolj mélyre és a gyökereket vagdosd ásóval! 

Elsőre apró lépésekkel, lassú, de gondosan felépített aknamunkával érd el, hogy a régész szakma elveszítse minden társadalmi presztízsét. Ezt nem fogod elérni egyik napról a másikra, mert a régészek iszonyú szívósak, többségük szerelemből, hivatástudatból csinálja, amit csinál, de ne feledd: gutta cavat lapidem! Előbb-utóbb csak megunják, hogy hivatalból szívatják őket és elmennek Londonba mosogatni. E nemes küzdelemben nem egy bodzapuska, hanem egész arzenál áll rendelkezésedre. Például: adj nekik megszégyenítő fizetést, hasonlóan más közalkalmazottakhoz, vagy még az alatt. Ha van pénze szakkönyvet venni, színházba járni, külföldre menni régészeti emlékeket, múzeumokat nézni, még a végén azt hiszi, hogy értelmiségi és pampogni fog. Jelentess meg a médiában lesajnáló cikkeket, riportokat! Állítsd be őket monomániás elmebetegként, akik csak azt tudják fújni, hogy ezt nem kéne elbontani, elpusztítani, széthordani, lefedni. Az áldott közönség semmit se utál annyira, mint kétségbeesett szakembert, használd ki ezt az előnyödet! 

Ismét vedd elő a múzeumok esetében oly sikeres ultima ratiot, a törvénykezést! Először fejezd le a régészet közigazgatási biztosítékait, a hivatalokat. Ezeket is szervezd át évente, előbb rakosgasd őket különféle minisztériumok között, akiknek semmi közük se volt eddig ilyesmihez. Ha véletlenül értenének hozzá, azonnal vedd el tőlük! Nincs jobb, mint az oszd meg és uralkodj elve. Ha teljesen szétdaraboltad és átláthatatlanná tetted, fél siker! Ha egy régész kapásból megmondja neked, hogy jelen pillanatban kinek kell bejelentenie az általa felfedezett lelőhelyet, mely hivatal őrzi éppen 200 év ásatási dokumentációját, kitől kell ásatási engedélyt kérni – gyalázatos munkát végeztél! Nem szabad, hogy tudják, mert a végén még olyan hülyeségekre fogják használni ismeretüket, mint az örökségvédelem – ezt feltétlenül el kell kerülni. 

 

ertekes-dokumentumok-aztak-el_image_c993b3391ec16bb1a6b7b9cc27ad_16-9.jpg

140 év műemléki dokumentációja. Ennyit ér?

(http://librarius.hu/2017/01/23/sok-szazezer-muemlekekre-vonatkozo-dokumentum-azott-el-a-varban/)

 

Random hozd létre majd számold fel a hivatalokat! Teremts előbb Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálatot, amit azonnal oszlass fel, ahogy jól kezdene működni. Csinálj belőle Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Örökségvédelmi Központját, de két év után ezt is sikáld el, mert már épp kezdte érteni a dolgát. Alakítsd át Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központtá egy teljes évre, hogy újból átszervezhesd Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.-vé. Ne engedd, hogy bárki is rákérdezzen, a nemzeti örökség ügye mi a francot keres egy Kft-nél, amely korábban szállítmányozással foglalkozott?

a0b0908b.jpg

Minden változik...de ennyit?

(http://epiteszforum.hu/az-elmult-tizenot-ev-a-magyar-regeszeti-oroksegvedelemben)

 

Csapj le, ahol a legjobban fáj! Mivel kis országunkban a legnagyobb volumenű beruházásokat a közlekedés-infrastruktúra (autópálya-építés) kapcsán várhatod, itt nyúlj bele a legmélyebbre. Hagyd, hogy az ellenérdekelt fél, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő zártkörűen működő Részvénytársaság diktálja a törvényeket és isten ments, bele ne vond az egyeztetésbe a múzeumokat és a régészet szakmai szervezeteit!

20111121-perkata-asatas-lelet-templom-es2.jpg

30 nap a feltárásra. Elég?

(http://regeszet.org.hu/ader-janos-koztarsasagi-elnokhoz-fordul-az-mrsz/)

 

Szabj teljesíthetetlen határidőket! Törvényben írd elő, hogy autópálya építés során, bármekkora is legyen a régészeti lelőhely, kötelező legyen azt 30 nap alatt feltárni. Tedd hozzá, hogy emellett még alvállalkozókat sem vonhatnak be a munkába, hiába van érvényes közbeszerzésük, csinálják maguk, ássák ki a régészek saját kezűleg. Így elérheted, hogy a lehetetlen és értelmetlen feltételek kumulálódjanak és a régészet maga mondja azt: ezt már nem tudom megcsinálni, ha mindkét kezem-lábam megkötik, miközben táncolnom kell úgy, hogy még a zenét is magamnak kell szolgáltatnom.

 

Most már hátradőlhetsz! Mindent megtettél, amit magánemberként, jogalkotóként, közigazgatási szereplőként megtehettél. Élvezd a sikert, nézd a lepusztított országot, a kiherélt örökségvédelmet és igyál egy pohár pezsgőt a sikerre! Ez jó mulatság, férfi munka volt!



Dr. Tárnoki Judit 

régész

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr1212179600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

byerk 2017.02.04. 07:58:37

Mi múzeum barátok nem felejtünk, ennek ára lessz.

KovácsLajos19 2017.02.04. 09:23:23

Az sem segít mikor a versenyzőt régészet szóbeli felvételin meg sem hallgatjak mert pl. egy olyan múzeum munkatársa akit ők ott az ELTE-n nem kedvelnek. És ezt van pofájuk a jelentkező szemébe mondani azok után amennyit tanult az illető meg írt egy fullos felvételit. Azt a keveset aki a posztban szereplő tragikomédia ellenére ebben a csodálatos szakmában helyezkedne el, nos még őket is haver/sógor módon szelektálják.

Szolnoki Régészet 2017.02.04. 09:48:05

Kedves Kovács Lajos Úr!

Köszönjük a kommentet. Soha hasonlót sem tapasztaltunk, a régészetre, mint szakmára és közösségre általánosságban az objektivitás a jellemző és mérvadó. Az írás témájához ugyan nem kapcsolódik a régészeti felvételi témaköre, de a PTE, PPKE, SZTE egyetemeken is van már mesterképzés és alapképzés, a ME-n pedig alapképzés, magyar hallgatókat pedig már a Babeș–Bolyai Tudományegyetem is fogadnak. Sajnáljuk, hogy negatív élménye van erről az el nem kezdett "csodálatos" szakmáról, de kérjük a személyes csalódását ne vetítse ki a szakma egészére.

További minden jót kívánunk!

Szolnoki Régészet 2017.02.04. 09:48:49

@KovácsLajos19:

Kedves Kovács Lajos Úr!

Köszönjük a kommentet. Soha hasonlót sem tapasztaltunk, a régészetre, mint szakmára és közösségre általánosságban az objektivitás a jellemző és mérvadó. Az írás témájához ugyan nem kapcsolódik a régészeti felvételi témaköre, de a PTE, PPKE, SZTE egyetemeken is van már mesterképzés és alapképzés, a ME-n pedig alapképzés, magyar hallgatókat pedig már a Babeș–Bolyai Tudományegyetem is fogadnak. Sajnáljuk, hogy negatív élménye van erről az el nem kezdett "csodálatos" szakmáról, de kérjük a személyes csalódását ne vetítse ki a szakma egészére.

További minden jót kívánunk!

KovácsLajos19 2017.02.04. 11:01:46

Üdvözlöm, ez egy régi történet, egy barátommal esett meg, én aznap egyiptológián szóbeliztem. Félre ne értsen, valóban nagyszerű hivatasnak tartom a régészetet, és a legjobbakat kívánom mind a múzeumoknak, mind az őket működtető elhivatott embereknek.

KovácsLajos19 2017.02.04. 11:11:41

Szolnokról indultam ezert is közel áll hozzám a helyi múzeum, de azóta megfordultam pár helyen és hasonló gondokkal talalkoztam. Az egyik kedvenc kisvárosi múzeumom a hont megyei múzeum ipolyságon ahol még extra kihívást jelent a szlovák bürokrácia, mégis él és virul a gyűjtemény a közösség miatt. Ezért bízom benne, hogy az emberek továbbra sem feledkeznek meg a múzeumokról.

Szolnoki Régészet 2017.02.04. 14:00:48

@KovácsLajos19:
Köszönjük! Önnek is további minden jót! Reméljük a jövőben is izgalmas bejegyzésekkel tudunk szolgálni!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2017.02.04. 16:33:48

Sajnálatos. Lassan mindenki le lesz nézve, aki művelt, vagy betartja a szabályokat. Az átlagember már nem is érti, mire jó a történelem, és legkevésbé sem érdekli, mit pusztít el.

gigabursch 2021.06.20. 05:56:45

Érdeklődnék, hogy azóta nyugodtabb lett-e a világ?

Amúgy ez az átszervezősdi számomra kívülről olyan, mint amikor néhány íróasztal-harcos pöcsméregetést tart szakmai féltékenységből és a vége, hogy a saját játszóterüket bombázzák szét.
(Nem kell rá válaszolni)
süti beállítások módosítása