A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Szolnoki Régészet

Hogyan kezelték az emésztési zavarokat a 18. század derekán?

Teareceptek és egyéb érdekességek

2017. január 06. - Szolnoki Régészet

Míg Magyarországon a tea sokszor csupán a megfázás tüneteinek enyhítésére szolgáló, szinte kötelezően cukorral és citrommal ízesítendő meleg ital, addig Keleten – így Tajvanon is – a kultúra szerves része, balzsam testnek és léleknek.

teaivas1.jpg

Tradicionális teaszertartás pillanatfelvétele

 Fogyasztásának szervezetre gyakorolt pozitív hatásai hosszú évezredek tapasztalatai alapján kerültek lejegyzésre, és Kína szerte közismertek voltak. Nem úgy az európai ember számára, akik a 17. századtól, a megélénkülő kereskedelmi kapcsolatok nyomán mind gyakrabban látogattak a Távol-Keletre. Az utazók, kereskedők és hittérítők élményeit összefoglaló kéziratok érdekes és hasznos olvasmányul szolgáltak a nyugati közönség számára.

teastudio1.jpg

Kilátás egy tajvani teaházból

Így Jean-Baptiste Du Halde (1674-1743) történész-sinológus, jezsuita szerzetes 1753-ban megjelent 'A Kínai Birodalom és Tatárföld földrajzi, történeti, kronológiai, politikai és fizikai leírása' című műve is. A négykötetes munka hosszan értekezik Kína és az akkor közigazgatásilag Fujian tartományhoz tartozó Tajvan megannyi csodájáról, többek között a teáról is. Első könyvében így ír:

,,A levelet, amelyet teának hívunk, csakúgy, mint a Fó kien (a dél-kínai Fujien) tartományban, az összes többi tartományban is Csá néven ismerik. Az európaiak azért ezt a nevet adták ennek a levélnek, mert az első európai kereskedők Japánba tartó útjaik során a Fó kien tartományon keltek át, így onnan ismerték meg a növényt.[...]ˮ (Lévai Dániel fordítása)

teaabr1.jpg

Teaábrázolás 1665-ből

Emellett a szerző számos nyavalya kezelésére javasolja a különböző módon elkészített teafőzeteket, melyekhez részletes recepteket is közöl. Így lelki kimerültség és fáradtság ellen, szívfájdalomra, mindenféle mérgezésre és a legkülönfélébb gyomor- és bélbántalmakra.

Székrekedés ellen például a következőket javasolja: ,,Vegyünk egy nagy csészényi teát egy kis kandiscukorral. Tegyük ki éjszakára a szabadba, hogy reggelre harmatos legyen, és ezután adjuk a betegnek. A terhes nőknek vigyázniuk kell ezzel a recepttel, rájuk nézve veszélyes lehet.ˮ(Lévai Dániel fordítása)

011.jpg

Jean-Baptiste Du Halde 1753-ban megjelent munkájának teáról szóló fejezete 

 

További receptek és érdekességek a Damjanich János Múzeum január 27-én nyíló Formosa aranykincse: Tajvan szigete egy csésze teán keresztül című kiállításában.

 

Hoppál Krisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr4412103325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása