A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Szolnoki Régészet

Régészeti GYIK #6

Mit csinál egy régész az ásatáson?

2016. október 13. - Szolnoki Régészet

Ha röviden akarunk válaszolni: görcsösre írja a kezét és térdig lejárja a lábát.

 

Egy ásatáson több régész is dolgozik: az ásatás vezetője és akár több munkatárs is. A felelősség dandárja azonban az ásatásvezetőre hárul: ő irányítja ezt az egész nagyüzemet, a sokszor több tucatnyi ásatási munkást, munkagépeket, a technikusokat. Ő felel azért, hogy minden pontosan és a szakma szabályainak megfelelően folyjon, hogy a kézi, gépi földmunka szakszerűen haladjon, az ásatási dokumentáció minden része napra kész legyen. Elosztja a feladatokat és ellenőrzi azok elvégzését. Szörnyű sokat dokumentál és egész nap fel-alá futkos a felszínen, igyekszik egyszerre mindenütt ott lenni. Tárgyal a beruházóval, az alvállalkozókkal, szemmel tartja az ásatás pénzügyi hátterét és mindenkit noszogat, hogy ki ne csússzanak a határidőből.

24.JPG

 Ásatási dokumentáció készítése: az objektumok leírása és rajzolása (Hanyi–Tiszasülyi tározó megelőző feltárása)

Belátható, hogy emellett fikarcnyi ideje se marad arra, hogy belefeledkezzen egy sír bontásába vagy egy ház padlójának keresésébe. Romantikus tévéműsorok fogása csupán, hogy a régész ecsettel bűvészkedik, miközben megáll körülötte a világ. Legalábbis az ásatásvezetőnek biztosan nincs ideje erre, ő már régen nem bont semmit se, hanem igyekszik összefogni a szerteágazó eseményeket.

Ha az ásatásvezetőnek szerencséje van, akkor van mellette munkatárs régész is, aki mindenben tudja helyettesíteni, önállóan tud dönteni és irányítani. De ezeket az egyáltalán nem ördöngös feladatokat ásatási technikusok is sikerrel el tudják látni, csak az egész feletti felelősséget nem veheti át senki sem.

25.jpgCsányi Marietta (régész, Damjanich János Múzeum) és Fodor István (a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója) konzultálnak egy honfoglalás kori sír felett

Tehát akkor mit is csinál a régész?

Először is – miután sikeresen megszervezte az ásatás technikai hátterét, a munkatársakat, munkásokat összetoborozta, a logisztikát elintézte (munkakörülmények biztosítása, őrzés) – elkészíti az ásatás során használatos dokumentációt. Az ásatás után, a beruházás földmunkája során a feltárt objektumok megsemmisülnek, ezért a dokumentáció mindennél fontosabb. Rögzíteni kell minden apró részletet, mert egyszeri és megismételhetetlen, amit az ásatás alatt a régész nem vesz észre, az örökre elvész. A dokumentáció szöveges és képi részből áll össze: minden le van írva, de mellette rajzolva és fotózva is. A rajzolást, fotózást, az objektumok bemérését erre szakosodott technikusok végzik, de a leírást, az objektumok korának meghatározását a régész végzi. Ehhez kell előkészíteni a dokumentációt, hogy mindenhez legyen mutató, hogy a munkafolyamatok áttekinthetőek és ellenőrizhetőek legyenek.

26.jpgEgy lap az ásatáson készült dokumentációból

A helyszínen a régész határozza meg a bontás folyamatát, ezt vagy közvetlenül az ásatási segédmunkásokkal vagy a technikusokkal beszéli meg.

Közbevetőleg el kell mondani, hogy az utóbbi évtizedek nagy felületű, akár több hektáros ásatásain kifejezetten erre specializálódott segédmunkások dolgoznak. Megyénk szerencsés helyzetben van, a Tiszazug falvai férfilakosságának jó része, a sajnálatos munkanélküliség miatt elszegődött ásatási munkásnak. Járják az országot, közben hatalmas gyakorlatra tesznek szert. Nagy szakértelemmel tudnak bontani, tisztában vannak a szakma követelményeivel. Ez óriási könnyebbség, mert nem kell mindig a nulláról kezdeni, senkivel sem kell megértetni, hogy az őskori gödör kerek és nem szögletes. Így aztán maguk a munkások is ki tudnak bármit bontani, gödröt, sírt, árkot, házat, csak azt kell megmondani, hogy a régész hogyan szeretné. A munkások irányításában a technikusok is segítségül vannak, a fogósabb problémákat közösen beszéli meg munkás, technikus, régész.

27.jpgMunkában az ásatási brigád (Törökszentmiklós–Morotvapart)

Tehát ebben a szerencsés esetben van már egy csomó kibontott objektumunk, mellettük ládában sorakoznak a betöltésből kiszedett leletek. Ekkor a rajzoló lerajzolja, a fotós lefotózza, a földmérő beméri. A régész leírja, a leleteket átnézi, meghatározza a kort és hogy mit, hogyan kell elcsomagolni (ezt megteszi egy technikus), majd ezt az egészet összesíti, ellenőrzi. És így tovább, ha 1200 objektum van, akkor mindezt 1200-szor egymás után.

28.JPGLégi fotó egy nagy lelőhelyről: Rákóczifalva–Bivalytó, 3. lelőhely

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr5511788119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása