A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Szolnoki Régészet

Régészeti GYIK #3

MI AZ OBJEKTUM?

2016. szeptember 21. - Szolnoki Régészet

Az „objektum” gyűjtőfogalom, az ásatáson fellelt régészeti jelenségek összefoglaló neve. Ezek a jelenségek sokfélék lehetnek: gödrök, melyek egykor tároló vermek, szemetesgödrök voltak, földbe mélyített épületek-házak gödrei, oszlopnyomok, árkok, kemencék, sírok, vagyis a legkülönfélébb beásások. De objektum az elpusztult templom, római villa kőmaradványa, alapozó árka és a bronzkori település erődítése is.

10.JPGÁsatási felszín a Nagykunsági tározó 18/A. lelőhelyén

 

A régészet kizárólag a földfelszín alatt lévő jelenségekkel foglalkozik, vagyis leggyakrabban olyannal, ami egykoron be volt ásva az akkori felszínbe. (Vagy eredetileg nem volt beásva, de ma már földréteg fedi, így ki kell ásni, ki kell bontani.)

11_1.jpgFöldbe mélyített szkíta házak Jászberény mellett

 

A földfelszín felé emelkedő maradványokkal – akár épségben vannak, akár romos állapotban – a műemlékvédelem foglalkozik, tehát a várakkal, templomokkal, kastélyokkal, lakóházakkal, szobrokkal, emlékművekkel. 

12.JPG13. századi templomrom Tiszaderzsen

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr2911734157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása