A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Szolnoki Régészet

Leletmentés Szolnok iparterületén

2016. augusztus 24. - Szolnoki Régészet

Történt pedig, hogy még ez év májusában Szolnokon a tervezett, lehet azóta fel is épült, Gumikeverő üzem és irodaház építésének szinte utolsó földmunkája során csontvázat találtak.

A kivitelező ezt jelentette a rendőrségnek, akik tudván, hogy túl nyomó többségben nem rájuk tartozik, tovább adták az örökségvédelemért felelős hivatalnak, akiktől végül eljutott hozzánk a megkeresés, hogy vizsgáljuk már meg mi is van ott. Az első megtekintés Tárnoki Judit és Polgár Zoltán által is bizonyította, hogy régészeti és nem bűnügyi az eset, így teljesen átkerült hozzánk.

gumi5.jpg

 

Amint az időjárás engedte május 30-án kivonultunk a csontvázat leletmenteni, szép késő középkori (XIV-XV. század) temetkezés volt. Az elhunyt fiatal férfi, igen erőteljes csontozattal, de a csigolyáiban és az ízületeinél erős csontritkulás, halála előtt egy súlyosabb betegséggel küzdhetett, feltehetően ez okozta halálát is. Végül deszka koporsóban helyezték nyugalomba Szolnok határában.

gumi31.jpg

 

A terepszemle más eredményt is hozott, bár az épület alapozása már elkészült a parkoló még nem épült meg és a földfelszínen több régészeti jelenség is látszott, néhány tetején kerámia is. Ezek sem maradhatnak hátra. A hivatalos egyeztetések lezárultát követően június 6-án tértünk vissza figyelemmel kísérni a hátralévő földmunkákat, a bicikli tároló pontalapjait és egy víztároló medence kiásását. A parkoló területén mivel mélyülés nem volt, így feltárás nélkül dokumentáltuk a foltokat és a leleteket összegyűjtöttük, a jelenségek jelenleg is a parkoló betonja alatt bolygatatlanul várnak. A medence helyén két gödröt leletmentettünk.

 

A végső eredmény szerint egy három korszakos, korábban nem ismert lelőhely volt itt. Ez egy preszkíta településsel kezdődött, ez volt a parkoló alatt, egy szarmata teleppel folytatódott, medence ásás, és a késő középkorban volt az utolsó fázisa, amikor keleten egy telep, medence ásás, és nyugati részen egy temető volt. Sajnos az építkezésnek csak kései fázisában tudtunk becsatlakozni, így sok értékes emlék pusztulhatott el, de a bejelentésnek köszönhetően legalább egy keveset sikerült megmenteni és egy új lelőhellyel gazdagodott Szolnok városa.

Mali Péter 

régész

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr1611649824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása