A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Szolnoki Régészet

2016. augusztus 21. - Szolnoki Régészet

Havas humusz

 

Pocsék meleg van, nézegessünk havas képeket!

 

A felvételek 2005. novemberében készültek, amikor a múzeum megkezdte a rákóczifalvi töltésáthelyezéshez kapcsolódó megelőző feltárás előkészítését a gépi munkával, azaz a felső humuszréteg munkagépekkel történő leszedésével. A lelőhely neve Rákóczifalva – Bivaly-tó, Rokkant-föld I., egyébként egy hatalmas szarmata telep lett belőle.

Az első napon még szép idő volt, de aztán beütött a tél, reggelente hólepel borította a felszínt, a hőmérséklet fagypont körül ingadozott. De a gépeknek ez meg se kottyant, simán tudtak dolgozni, ezért nekünk is ott kellett állni mellettük, hogy irányítsuk a munkájukat. Bárhol szívesebben lettünk volna, mint ott, a süvítő szélben, ködben, fagyban. (Ennél jobban már csak a 2007-es nyarat utáltuk, szintén ugyanott, amikor 10 napig 43 fok volt árnyékban. Úgy látszik, régésznek lenni sose jó.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr9311069732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása