A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Szolnoki Régészet

Hogyan hangzik a futball azoknak, akiket egyáltalán nem érdekel?

avagy egy gondolatkísérlet a régészettel és a focival

2016. július 13. - Szolnoki Régészet

A Labdarúgó-Európa-bajnokság kapcsán vettünk elő és ültettünk át magyarra egy korábbi angol nyelvű blog bejegyzést, melynek aktualitása talán most a legidőszerűbb. Az alábbi bejegyzésnek nem célja a foci lekicsinylése, mindössze csak egy gondolatkísérlet, egy játék a régészettel, egy alternatív világban. (Az eredeti írás itt olvasható: http://www.tickld.com/x/how-football-sounds-to-people-that-just-dont-care-T)

 xinsrc_390803070924738122965.gif

Először is képzeld azt, hogy a foci a nap 24 órájában egy gyakran említésre kerülő ügy. Valójában ezt nem is nehéz elképzelni, hiszen ez egy gyakori téma, főleg ha Európa Bajnokság, Világbajnokság, Bajnokok Ligája stb. zajlik éppen.

Másodsorban képzeljük el, hogy a „futballt” kicseréljük egy teljesen más egyéb tevékenységre. Mondjuk azt, hogy,……RÉGÉSZETRE! Most képzeljük el, hogy ebben az alternatív (álom)világban, hogyan telne egy napunk.

 

Tehát felébredünk az ébresztős rádiónkra. Reggel 7 óra van. Itt az idő a reggeli hírekre és természetesen egy kis régészetre. Nem hírek és egyéb történeti kutatások, vagy kiállítás megnyitók esetleg könyvtár helyreállítások, nem. Hírek és régészet. A termést elverte az eső, az M-1-esen ismét dugó van, a várost megbénította egy baleset és régészet. Új ásatást tervét jelentették be a budai várnál. Ősi maja templom került felfedezésre. Újabb Homo erectus váz került elő Jáva szigetén. Igazán izgalmas dolgok.

candi-sukuh.jpg

 

Itt az ideje harapni valamit a reggeli hírműsor közben a TV előtt. Még hírek, még több régészet. Teljes mértékben tisztában vagy vele, hogy mi zajlik Dél-Borsodban (http://bronzkor.hu/borbas-projekt-borsod-region-bronze-age-settlements/) és a Körösök vidékén (http://sirasok.blog.hu/2010/05/20/ujkokori_telepulesek_kutatasa_bekes_megyeben). Videón láthatod, ahogy a régészek éppen valami nagyon izgalmast tárnak fel (https://www.youtube.com/watch?v=OkVL0XNUPtQ). Sőt egy másik ásatás esetében pedig egyenesen 3D-ben tekintheted meg az eredményt (http://homregeszet.tumblr.com/post/126905794055/pali-b%C3%A1csi-3d-ben). Ez mind nagyon izgalmas, de talán a régészet mégsem a te ízlésednek való, talán most már jó lenne valami másról is hallani.

 ancient-football-15000bc.jpg

Még ha nincs is ásatási szezon, a média akkor is követi a régészek életét. Akik gyors autókat vezetnek, gyönyörű nőkkel randiznak, parfümöket ajánlanak, és időnként bárokba járnak, ahol szörnyen viselkednek az elfogyasztott italok hatására. Botrányok robbannak ki, mivel a bulvárlapok akkor is követik a régészeket, amikor azok éppen nem a múlt rejtélyeit fürkészik, így teljes mértékben lehetséges, hogy megjegyzed a kutatók nevét, bár nem is követed a kutatásukat és nem olvasod a publikációikat. Nem is gazán tudod, mi az az átigazolási időszak mégis tudod, hogy az a bizonyos régész Szolnokra igazolt olyan összegért, amivel két évig lehetne nullára kihozni a BKK működési deficitjét (https://www.facebook.com/szolnokiregeszet/).

 

Megérkezés a munkahelyre, miről beszélnek a kollégák? Szenzációs bronzkori leletek kerültek elő egyenesen Nógrádból! (http://josamuzeum.hu/regeszet/rolunk/lektur/ujabb-adatok-a-keso-bronzkori-edenydeponalasi-szokasokhoz-a-felso-tisza-videken/) Digitális modellezés segítségével próbálják rekonstruálni a régi Római útvonalakat! (http://www.asonyomon.hu/digitalis-modellezessel-torteneti-utvonalak-nyomaban-az-eszakkelet-dunantulon/) Eddig ismeretlen gepida temető feltárása kezdődött meg! (http://www.djm.hu/hirek-informaciok/gepida-temeto-tiszapuspoki-hataraban.html) Joggal merül fel a gondolat „talán velem van a baj”? Most akkor kezdjem el párhuzamosan betanulni a C. Renfrew – P. Bahn Régészet c. munkáját a Magyar régészet az ezredfordulón című munkával? (http://regeszet.org.hu/magyar-regeszet-az-ezredfordulon/)

ezred.jpg

 

Végre vége a napnak, irány haza! Az autóban bekapcsolod a rádiót és miden állomáson félóránként biztos, hogy szóba kerül a régészet. Ennél még a csend is jobb, de az út mentén egy hatalmas plakát előtt haladsz el, amiről egy őrjítően csinos fiatal régész hetykén tekint rád.

5f7cbf0d17002669f8a1939a5f321bef.jpg

A sarki ivóban keresel menedéket és gyógyszert az egész napos frusztráló őrületre. És ismét! A pultnál a téma az archeomágneses mérések és a haverok egymást túlkiabálva bizonygatják a különböző típusok eredményességét. A másik asztalnál a régészeti tipológia és a relatívkronológia nehézségeiről folyik a vita. Hátat fordítasz nekik és megpróbálod a TV-t figyelni, de ott is éppen a legújabb lelőhelyfelderítési módszereket és a komplexitás előnytét tárgyalják. Kezedbe akad egy újság: Határtalan Régészet https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1504420216532800&id=1502444460063709&fref=nf Ez a vég! Elindulsz haza.

 hatartalan-regeszet_borito_2016_1.jpg

Otthon, a nyugalom szigetén pedig a gyerekeid azzal fogadnak, hogy ők régészeti táborba szeretnének menni és régészek lesznek, ha nagyok lesznek és a kisebbik már ma este nagyon szeretne egy eredeti bradest, te pedig még azt sem tudod, hogy a paleo diéta és a paleolitikum között mi a különbség!

 kidsdigdl.jpg

De végre vége, szinte a végkimerültség határán önkívületi állapotban zuhansz az ágyadba. Csöndet! Soha többé régészet!

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr728884404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása