A Damjanich János Múzeum Régészeti Osztályának blogja

Szolnoki Régészet

Szolnoki Régészet

A jászberényi vérzománcos övlánc

2016. június 16. - Szolnoki Régészet

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei régészet megkerülhetetlen atyamestere, a hírlapíró és történelempártoló Hild Viktor (1855 – 1929). Szemléletmódjában és módszereiben is sok tekintetben megelőzte korának műgyűjtőit. Pontosan feljegyezte a leletek előkerülésének helyét és körülményét, sok esetben még a tárgyak pontos formai leírását és tipológiai besorolását is elvégezte. Kimagasló rajztehetségének köszönhetően a jászberényi övláncról készített ábrázolása a mai napig megállná a helyét a modern régészeti publikációkban is.

Maga a régészeti lelet egy zoomorf/állatalakos csüngős övlánc, melynek plasztikus elmeit vérzománccal, vagy más szóval vörös színű üvegmázzal töltötték ki. Kivitelezése a Kr. e. III. századra jellemző, arra az időszakra, mikor a Jászságban a kelta népcsoportok jelenléte volt a meghatározó. Az öv funkcióját nem övcsattal teljesíti ki, hanem egy „hattyúfejes” övkapocs illeszkedik a csüngők által díszített elembe. Megyénkből hasonló tárgyak csak Törökszentmiklós és Vezseny környékéről ismertek.

 

Fotó: Kozma Károly, Damjanich János Múzeum© 

 

További olvasnivalók:

Hild Viktor életéről röviden: http://www.zounuk.hu/hu/wiki/hild-viktor-1855-1929

Hild Viktor: A jászberényi zománczos bronzlánczról, Archeológiai Értesítő XVIII, 1898, Budapest.

A bejegyzés trackback címe:

https://szolnokiregeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr28815196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása